26 Apr 2019  

KBH: Ingen skyer af betydning, 19 °C

Danske A-kasser går på gaden mod opholdskrav

Vrede over dagpengeændring

Danske A-kasser går på gaden mod opholdskrav

Opholdskrav på a-kasseområdet kan blive dyrt for danskere, der har arbejdet i udlandet, mener Danske A-kasser, der demonstrerer for at få kravet fjernet.

Fagforbundet Dansk Metal har meldt klart ud i spørgsmålet om opholdskravet. Banneret hænger på forbundshusets facade.
FOTO: Dansk Metal
1 af 1

På fredag indleder Danske A-kasser en demonstration, der løber over flere dage, i håb om at kunne stoppe indførelsen af et lovforslag om et såkaldt opholdskrav på a-kasseområdet.

Vi håber, at vi med vores argumenter kan vinde det her politiske slagsmål.
Verner Sand Kirk, Danske A-kasser

Forslaget er stillet af regeringen og Dansk Folkeparti. Står det til dem, skal man fremover have opholdt sig i Danmark eller et andet EU-land i mindst syv ud af de sidste otte år for at få ret til både dagpenge, sygedagpenge og barselsdagpenge. Oveni skal forslaget gælde med tilbagevirkende kraft.

– Vi vil til det sidste kæmpe for, at opholdskravet bliver taget af bordet. Vi håber, at vi med vores argumenter kan vinde det her politiske slagsmål, siger Verner Sand Kirk til Arbejderen.

Unødvendigt og uretfærdigt

Han er direktør i Danske A-kasser, der er brancheorganisation for 23 statsanerkendte danske a-kasser. I den her sag er samtlige a-kasser enige om, at opholdskravet er både unødvendigt og uretfærdigt. Og et så alvorligt angreb på dagpengesystemet, at de for første gang går på gaden for at protestere.

Som Arbejderen tidligere har skrevet, vil forslagsstillerne gøre det sværere for udenlandske arbejdere at få adgang til danske velfærdsydelser, herunder dagpenge. Det helt store problem er imidlertid, at opholdskravet rammer et stort antal danskere, der har arbejdet i udlandet, lyder den sønderlemmende kritik fra a-kasserne. 

>>LÆS OGSÅ: Opholdskrav for at få dagpenge rammer mange danskere

Danske A-kasser indleder sin protest mod opholdskravet fredag, samtidig med at der er forespørgselsdebat i Folketinget om emnet.

Kritik fra fagbevægelse og arbejdsgivere

Markeringen fortsætter mandag til torsdag i næste uge i dagtimerne og ud over repræsentanter fra a-kasserne, så vil også formændene for forskellige fagforbund lægge vejen forbi. Fredag gælder det således Per Christensen, 3F's forbundsformand og forbundsformand Claus Jensen fra Dansk Metal, oplyser Danske A-kassers presseafdeling.

A-kasserne og fagbevægelsen står ikke alene om kritikken.

I sidste uge blandede erhvervslivet sig i debatten. Børsen skriver, at arbejdsgiverorganisationerne DI og DA er kritiske over for lovforslaget. Det samme er store koncerner som A.P. Møller-Mærsk og FLSmidth. Eksempelvis frygter FLSmidth, at lovforslaget vil skabe usikkerhed og bekymring blandt deres danske ansatte i forhold til at rejse ud og arbejde.

>>LÆS OGSÅ: Et angreb på faglige a-kasser

Verner Sand Kirk ser optimistisk på mulighederne for reelt at spænde ben for opholdskravet. 

– Troels Lund Poulsen (beskæftigelsesministeren, red.) har før ladet sig overbevise med gode argumenter. Vi appellerer til, at han endnu engang gang lytter til sin fornuft.

S har skiftet holdning

Dertil kommer, at Socialdemokratiet, der tidligere har støttet opholdskravet i en modereret form, har ændret standpunkt. Arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen har tidligere udtalt til Radio24syv:

– Vi kan godt lide opholdskravet i forhold til udlændinge, men vil stille ændringsforslag, så man har større mulighed for at blive i udlandet i længere tid som dansker og så komme hjem og få dagpenge.

– Nu har Socialdemokratiet meddelt, at de ikke kan stemme for forslaget. Dermed er der en realistisk chance for, at kravet kan falde til jorden, vurderer Verner Sand Kirk.

Danske A-kasser opfordrer interesserede til at bakke op om markeringen og til at kigge forbi én eller flere af dagene. 

"Spred også gerne nyheden om demoen til andre, som I ved er imod opholdskravet." lyder opfordringen fra a-kasserne, der kan følges på Facebook #dropopholdskravet.

Lovforslaget om opholdskravet er sat til tredjebehandling torsdag 13. december. 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. dec. 2018 - 16:20   04. dec. 2018 - 16:36

Dagpenge

noc@arbejderen.dk
Protest mod opholdskrav på a-kasseområdet
  • Den 20. december tredjebehandles lovforslaget om et opholdskrav for at modtage dagpenge.
  • Fredag den 7. december og mandag til torsdsag  den efterfølgende uge står Danske A-kasser ved Christiansborg (i Rigsdagsgården, v. porten til Bibliotekshaven) og siger "Drop Opholdskravet" til politikerne. Alle dage fra klokken 9-16. Torsdag den 13. december dog først fra klokken 11.
  • Interesserede er velkommen til at kigge forbi og hjælpe med at overbevise politikerne om, at lovforslaget er uretfærdigt, unødvendigt og rammer skævt.
Sådan rammer opholdskravet

Forslaget til lov om opholdskrav indebærer, at man skal have opholdt sig i Danmark eller et andet EU-land i mindst syv ud af de sidste otte år for at få ret til både dagpenge, sygedagpenge og barselsdagpenge.

Bliver opholdskravet vedtaget, træder det i kraft den 1. januar 2019. Loven indfases gradvist og får fuld effekt i 2021:

  • 2019: Opholdskrav på 5 ud af 8 år

  • 2020: Opholdskrav på 6 ud af 8 år

  • 2021: Opholdskrav på 7 ud af 8 år

Opholdskravet vil ramme med tilbagevirkende kraft og få konsekvenser for danske statsborgere, der tidligere har boet i udlandet, men siden er vendt tilbage til Danmark igen.

En række grupper er undtaget fra loven. Det gælder blandt andet dem, der er sendt til udlandet af en offentlig dansk myndighed, samt ansatte i et dansk firmas filial i udlandet.

Du kan læse mere om lovforslaget her.