03 Jun 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 14 °C

Dansk Jernbaneforbund og DSB enige om lokalaftale

Maratonforhandlinger slut

Dansk Jernbaneforbund og DSB enige om lokalaftale

Efter uger med total tavshed har Dansk Jernbaneforbund og DSB landet en lokalaftale, der erstatter de aftaler, DSB opsagde i december 2017.

– Vi har kæmpet for fair forhold for vores medlemmer. Det har ikke været let, begge parter har måttet rykke sig undervejs, siger Henrik Horup, Dansk Jernbaneforbunds formand, efter at den nye lokalaftale er faldet på plads.
FOTO: Dansk Jernbaneforbund
1 af 1

Dansk Jernbaneforbund og DSB underskrev onsdag den 29. maj – to dage før den fastsatte deadline – en ny lokalaftale, der indeholder regler for arbejdstid, løn og pensionsvilkår, uddannelse og tillidsrepræsentation for det kørende personale i DSB. Parterne er også blevet enige om en tilpasningsaftale for stationspersonalet.

Det har ikke været let, begge parter har måttet rykke sig undervejs. 
Henrik Horup, Dansk Jernbaneforbund

– Vi har kæmpet for fair forhold for vores medlemmer. Det har ikke været let, begge parter har måttet rykke sig undervejs. Men vi er nået i mål, og nu forestår der en stor opgave med at få orienteret alle vore tillidsrepræsentanter og dermed også medlemmerne, siger Henrik Horup, forbundsformand i Dansk Jernbaneforbund.

Søren Max Kristensen, områdeformand i Lokomotivpersonales Områdegruppe, forklarer, at forhandlingerne har været hårde, men at aftalen sikrer en samlet kollektiv løsning for alle lokomotivførere.

>>LÆS OGSÅ: DSB opsiger overenskomster

Også repræsentanten for lokomotivpersonalet i S-togene er tilfreds med resultatet efter det langvarige forhandlingsforløb, der startede den 5. april.

Fair forhold 

– Lokomotivførerne i S-tog har med aftalen fået en arbejdstidsaftale, der bygger videre på de principper, de kender, og hvor de dagligt er med til at levere en S-bane i verdensklasse, siger Thomas Bryan-Lund, områdeformand, Lokomotivpersonalets Områdegruppe S-tog.

Han suppleres af Mikkel Channo Jessen, områdeformand, Togpersonalets Områdegruppe:

– Vi har lavet en aftale, der sikrer fair forhold for togførerne.

Forhandlingerne er blevet gennemført og afsluttet med Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Dansk Arbejdsgiverforening tæt på processen, som det blev aftalt af parterne den 5. april. Siden da har forhandlerne holdt kortene tæt til kroppen.

Tilfreds arbejdsgiver

Administrerende direktør i DSB Flemming Jensen takker forhandlerne på "medarbejderside for et hårdt med konstruktivt forhandlingsforløb".

– Og det er særdeles tilfredsstillende, at vi nu har fået et sæt aftaler på plads til gavn for vores kunder, vores medarbejdere og til gavn for DSB.

Lizette Risgaard, formand for FH, ser resultatet som tegn på, at den danske model virker.

– Jeg ved, at det har været en lang periode med usikkerhed. Forhandlerne har vist stor velvilje, ligesom DSB har været villig til at finde løsninger. Jeg er kun glad for, at FH har kunnet bidrage til, at DSB og medarbejderne er blevet enige om de vilkår, der skal være fremover.

Balladen startede i 2017

Lige siden DSB i 2017 meldte sig ind i Dansk Industri, har de ansatte kæmpet imod forringelser af deres løn og arbejdsforhold.

>>LÆS OGSÅ: DSB-ansatte er klar til at strejke igen på mandag

Uenigheder mellem arbejdsgiveren og de ansatte har resulteret i flere strejker og aktioner over hele landet. DSB-personalet har fået støtte af mange andre faggrupper – både håndværkere, pædagoger og sygeplejersker – der har vist viljen til at stå sammen imod angreb på de kollektive overenskomster.

De DSB-ansatte havde annonceret en 34 timers faneborg fra torsdag den 30. juni klokken 7:00 til fredag den 31. juni klokken 18:00. Med faneborgen ville de vise opbakning til deres forhandlere i dagene op til den fastsatte deadline for at blive enige om en ny lokalaftale. 

>>LÆS OGSÅ: DSB-ansatte danner faneborg i 34 timer

Nu kom afalen på plads inden, men de aktive DSB-folk fastholder faneborgen – nu for at fejre sammenholdet, og at der ligger en lokalaftale, som de naturligvis er spændte på at nærlæse.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


30. maj. 2019 - 13:11   01. jun. 2019 - 07:51

DSB

noc@arbejderen.dk