29 May 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 18 °C

Dansk Boligbyg skærper kontrol på omstridt byggeplads

Efter faglig markering

Dansk Boligbyg skærper kontrol på omstridt byggeplads

Dansk Boligbyg erkender, at kontrollen med underentreprenører ikke har været god nok. Nu indføres der ID-kort på den omstridte byggeplads på Nørrebro i København. Og murerfirmaet MK Service tegner overenskomst.

Omkring 75 personer deltog i den faglige markering på byggepladsen på hjørnet af Tikøbgade/Lundtoftegade, da 3F havde kaldt Dansk Boligbyg til 48-timers møde for at få en underentreprenør til at tegne overenskomst.
FOTO: Arbejderen
1 af 1

En halv time efter at 3F's forhandlere var blevet klappet ind i en skurvogn på den omstridte byggeplads på hjørnet af Tikøbgade og Lundtoftegade i København, kom de ud igen og meddelte, at murerfirmaet MK Service havde tiltrådt en overenskomst.

Vi har besluttet at indføre ID-kort på byggepladsen, og så vil vi overveje, om vi skal gøre det generelt på vores byggepladser fremover.
Anton Nørgaard, direktør Dansk Boligbyg 

– Vi fik, hvad vi kom efter. Så må vi håbe, at de også vil holde den, siger Jonas Andersen der er formand for Murer- og murerarbejdsmændenes klub i 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF), velvidende at det svære bliver at sikre, at firmaet rent faktisk overholder overenskomsten.

Klubben stod bag beslutningen om med kort varsel at samle folk til en markering udenfor byggepladsen, der i måneder har været i fagbevægelsens søgelys på grund af underbetaling og mistanke om sort arbejde.

Det skete, da Rasmus Kreutzmann, faglig sekretær, kunne fortælle, at der tilsyneladende stadig var problemer på stedet med udenlandske håndværkere uden overenskomst. 

Vi fik, hvad vi kom efter. Så må vi håbe, at de også vil holde den, siger Jonas Andersen der er formand for Murer- og murerarbejdsmændenes klub i 3F BJMF.
Søren D. Andersen

– Jeg var forbi pladsen med en tolk for at snakke med nogle rumænske gulvfolk. Det viste sig, at da vi gik ind ad den ene dør, forsvandt der et par murere ud ad den anden, sagde den faglige sekretær til Arbejderen.

>>LÆS OGSÅ: Nyt firma uden overenskomst på Dansk Boligbygs plads i Tikøbgade

Vi har ikke været gode nok

Det er Dansk Boligbyg, der har hovedentreprisen på boligbyggeriet. Arbejderen har forsøgt at få direktør Anton Nørgaards kommentar til endnu en sag i dårligt rampelys. Han er ikke vendt tilbage, men til Fagbladet 3F udtaler han, at det nu skal være slut med mere ballade på pladsen.

– Så vi har besluttet, at vi indfører ID-kort på byggepladsen, og så vil vi overveje, om vi skal gøre det generelt på vores byggepladser fremover, siger direktør Anton Nørgaard til Fagbladet 3F.

Han har tidligere udtalt til Arbejderen, at firmaet udfører stikprøvekontrol af de firmaer, der hyres ind til underentrepriser, for at sikre sig, at de overholder overenskomsten. Nu indrømmer direktøren, at Dansk Boligbyg ikke har været grundige nok med at sikre den tilstrækkelige kontrol og dokumentation. Anton Nørgaard håber, at kravet om at indføre ID-kort kan skærpe kontrollen.

Overfald og væltede stilladser

Den faglige markering, mens det såkaldte 48-timers møde stod på, samlede omkring 75 deltagere fra BJMF, mens også folk fra Dansk El-forbund og HK havde fundet vej til adressen på Nørrebro.

Byggepladsen kom i mediernes søgelys i starten af december, da stilladsarbejderne i København nedlagde arbejdet med krav om, at DS Byggeri med udenlandske stilladsbyggere blev fjernet fra stedet. Det skete dagen efter, at to faglige aktivister var blevet overfaldet af et tæskehold udenfor arbejdspladsen.

>>LÆS OGSÅ: Uro og væltet stillads: Stilladsarbejdere strejker efter overfald på kollegaer

Efterfølgende opsagde Dansk Boligbyg aftalen med DS Byggeri på den byggeplads, men samarbejder fortsat med firmaet på andre byggeprojekter.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. jan. 2020 - 17:53   15. jan. 2020 - 16:07

Social dumping

noc@arbejderen.dk
Om Dansk Boligbyg A/S

Dansk Boligbyg A/S er et aktieselskab oprettet i 1998. Selskabet beskæftiger sig med rådgivende ingeniørvirksomhed inden for byggeri og anlægsarbejder.

I maj 2019 beskæftigede firmaet 90 ansatte.

I 2017 havde selskabet nettoomsætning på over 688 millioner kroner. Det steg i 2018 til 923 millioner.

Årsresultatet for 2017 viste et overskud på 19.780.000 kroner, og også det var steget i 2018 til 21. 267.000 kroner.

Dansk Boligbyg A/S har hovedkontor i Horsens og afdelingskontorer i Roskilde, Odense og Aalborg.