16 Jan 2021  

KBH: Spredte skyer, -1 °C

Danmarks tre største fagforbund kræver opgør med stigende pensionsalder

Fagforbund presser regeringen

Danmarks tre største fagforbund kræver opgør med stigende pensionsalder

Presset på regeringen og partierne bag velfærdsforliget fra 2006 stiger. Senest har HK skiftet kurs og kræver nu sammen med FOA og 3F et opgør med den automatiske stigning i pensionsalderen.

Tirsdag den 6. oktober åbnede Folketinget, og det benyttede 3F-afdelinger til at lufte deres krav om at stoppe pensionsalderen ved de 68 år, som på nuværende er vedtaget.
FOTO: Klaus-Henrik Andreasen
1 af 1

De tre største fagforbund i Danmark – 3F, HK og FOA – kræver nu alle et opgør med automatikken i, at pensionsalderen stiger i takt med den gennemsnitlige levealder.

Til forskel fra andre kommer du ikke til at høre os kræve fuldt stop ved 68 eller 69 år, men vi siger, at der skal en anderledes automatik til end den nuværende.
Kim Simonsen, forbundsformand HK 

Dermed stiger presset på regeringen og partierne bag velfærdsforliget, når de snart skal stemme om Socialdemokratiets lovforslag om at hæve den generelle pensionsalder til 69 år i 2035.

– Den nuværende automatik i forhøjelsen af pensionsalderen er ikke holdbar. Stop det hurtigst muligt, og find på en mere intelligent automatik, som kan sættes i sammenhæng med den tidlige tilbagetrækning, som forhåbentlig snart bliver vedtaget, lyder opfordringen fra forbundsformand Kim Simonsen ifølge Altinget.

Må bøje sig

HK har hidtil støttet op om velfærdsforliget, men Kim Simonsen indrømmer, at han har måttet bøje sig for et flertal i hovedbestyrelsen.

Da HK/Privat holdt kongres sidste år i september, var pensionsalderen til diskussion blandt de delegerede, og flere af dem opfordrede fra talerstolen HK/Privat at arbejde for at stoppe den fortsatte stigning i pensionsalderen og samtidig arbejde for en værdig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet.

>>LÆS OGSÅ: HK'ere kræver en værdig tilbagetrækning

På FOA-kongressen måneden efter vedtog de delegerede en udtalelse, der opfordrer de politiske partier til helt at afskaffe velfærdsforliget fra 2006. Mona Striib, FOA's forbundsformand, glæder sig da også over kursskiftet i HK.

Det største slagsmål udspillede sig på 3F's kongres i september 2019, hvor forbundsledelsen på forhånd havde forsøgt at overbevise de delegerede om, at det ville blive alt for dyrt at opsige velfærdsforliget. Efter flere timers intens debat og et regulært stormløb på talerstolen blev det enstemmigt vedtaget, at 3F vil "ændre i velfærdsforliget således, at den planlagte stigning af pensionsalderen i 2035 suspenderes, så der er tid til at arbejde med eftersyn og justering af forliget." 

>>LÆS OGSÅ: Processen bag 3F's opgør med højere pensionsalder

HK kræver ikke fuld stop

Modsat de andre forbund kræver HK ikke, at pensionsalderen sættes i stå.

– Til forskel fra andre kommer du ikke til at høre os kræve fuldt stop ved 68 eller 69 år, men vi siger, at der skal en anderledes automatik til end den nuværende, siger Kim Simonsen til Altinget.

HK kræver, at regeringen inden næste valg kommer med bud på "en ny, retfærdig retning for folkepensionen" og samtidig opprioriterer arbejdsmiljøindsatsen, så flere kan holde til at arbejde, frem til de kan gå på pension.

Kampen for i første omgang at forhindre politikerne i at sætte pensionsalderen op fra 68 til 69 år er taget til gennem det sidste år. Kampagnerne #68ErMereEndNok og Stop 68 har nu tilslutning fra omkring 100 faglige organisationer, der tilsammen repræsenterer mere end 462.000 medlemmer.

>>LÆS OGSÅ: Pensionskonference: Længere levetid giver længere skranteperiode

Mens regeringen er kommet under pres fra de tre store forbund, så er der fuld opbakning fra Dansk Metal. Forbundet holdt kongres i forrige måned, og forbundsformand Claus Jensen slog fast, at der er fuld opbakning til velfærdsaftalen og højere pensionsalder.

>>LÆS OGSÅ: Dansk Metal støtter velfærdsaftale og højere pensionsalder

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


09. okt. 2020 - 08:21   12. okt. 2020 - 16:02

Pensionsalder

noc@arbejderen.dk