12 Nov 2019  

KBH: Spredte skyer, 7 °C

Færre grise til Danish Crown koster 175 ansatte jobbet

Andelshavere sender svin til udlandet

Færre grise til Danish Crown koster 175 ansatte jobbet

Slagterigigantens andelshavere sender grise til slagtning i udlandet. Det går ud over slagteriarbejderne. Til september har 175 af dem ikke længere et job.

I år forventer Danish Crown, at andelshaverne sender over 15 millioner smågrise ud af Danmark. Det koster nu 175 slagteriarbejdere deres job.
FOTO: Danish Crown
1 af 1

Danish Crown fyrer 175 ansatte i Horsens, og bemandingen i Herning bliver tilpasset, efterhånden som de ansatte får en alder, hvor det er naturligt at sige stop.

De udsulter deres egen koncern. Det er en håbløs situation.
Jim Jensen, Fødevareforbundet

Ifølge koncernledelsen mister slagteriarbejderne deres job, fordi mange landmænd sender grisene til slagtning syd for grænsen i stedet for at levere til Danish Crown, som de selv er andelshavere i.

Der fødes ikke færre grise i Danmark end tidligere – mange af grisene bliver bare ikke længere til danske arbejdspladser, konstaterer Jim Jensen, næstformand i Fødevareforbundet NNF. 

Og situationen ærgrer ham.

– I år forventes det, at der sendes over 15 millioner smågrise ud af landet. Dermed er det cirka halvdelen af de grise, der bliver født i Danmark, der forlader landet, inden de kan blive vekslet til gode danske arbejdspladser. Og det værste er næsten, at mange af dem, der vælger at skippe grisene af sted, også er medejere af Danish Crown. De udsulter deres egen koncern. Det er en håbløs situation, udtaler Jim Jensen på fagforbundets hjemmeside.

Pres på arbejderne

Han har svært ved at se, hvordan den negative udvikling skal vendes, når griseproducenterne ikke selv føler sig mere forpligtede overfor koncernen.

– Politikerne har givet landmændene den ene håndsrækning efter den anden, og fra medarbejdersiden har slagteriarbejderne i årevis været presset ud over enhver rimelighed på deres løn og arbejdsforhold, siger Jim Jensen og spørger:

– Hvorledes skal medarbejdere og politikerne have en fortsat opbakning og forståelse overfor branchen, når udviklingen er negativ?

Tillidskrise

Fødevareforbundets næstformand mener, at en del af forklaringen på udviklingen også ligger i manglende tillid mellem landmændene og ledelsen i Danish Crown. Han slår dog fast, at ansvaret for tillidskrisen ligger hos begge parter.

Fyringerne i Horsens forventes at træde i kraft i starten af september.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


01. jul. 2019 - 15:58   03. jul. 2019 - 09:51

Danish Crown

noc@arbejderen.dk