26 Jun 2019  

KBH: Let skyet, 28 °C

Dagpengereform betyder stress og ensomhed

Dagpengereform betyder stress og ensomhed

Undersøgelse blandt FOA's arbejdsløse medlemmer viser, at de har andet end økonomien at bekymre sig om, når de får en fyreseddel.

3328 medlemmer af FOA's A-kasse har indtil videre mistet retten til deres dagpenge.
FOTO: Andrea Sigaard
1 af 1

Dagpengereformen giver FOA's medlemmer stress og dårlig nattesøvn.

Det siger halvdelen af dem, der har mistet dagpengeretten i en undersøgelse, som Telemark har lavet for FOA.

Dagpengereformen har fået en marginaliserende konsekvens, som er helt forkert.
Dennis Kristensen, FOA

Undersøgelsen er foretaget blandt 950 ud af i alt 3328 medlemmer af FOAs A-kasse, der indtil videre har mistet retten til deres dagpenge.

For de tusinder af tidligere offentligt ansatte, der har mistet retten til dagpenge og i dag lever for betydelig færre penge end dagpenge, er hverdagen fyldt med bekymringer over regninger, der ikke kan betales. Der er ikke råd til fritidsaktiviteter og til at deltagei  fællesarangementer på børnenes skole. Det giver ondt i maven og søvnløse nætter, skriver forbundet i en pressemeddelelse.

– Undersøgelsen tegner et tydeligt billede af, at det er svært at være smidt ud af dagpengesystemet. Folk fortæller om ondt i maven, stress og depressioner og føler sig mere og mere isolerede, siger forbundsformand, Dennis Kristensen.

Kun 37 procent af dem, der har mistet retten til deres dagpenge, er kommet tilbage i ordinær beskæftigelse. Resten lever af andre former for offentlig forsørgelse - for eksempel uddannelsesydelse, arbejdsmarkedsydelse, kontanthjælp eller andet.

Ubetalte regninger og isolation

Og arbejdsløsheden går ikke kun ud over økonomien. Næsten seks ud af 10 deltagere i undersøgelsen siger, at arbejdsløsheden også påvirker deres liv i negativ retning. 

– Det har nogle enorme konsekvenser for folk at stå uden det økonomiske sikkerhedsnet, som dagpengesystemet normalt har fungeret som. Og det påvirker hele tilværelsen for de mange, det rammer. Når der ikke er råd til at deltage til børnenes klassearrangementer, og man isolerer sig, fordi man ikke kan invitere sine venner på middag, så har dagpengereformen fået en marginaliserende konsekvens, som er helt forkert, mener Dennis Kristensen.

Langt flere arbejdsløse er blevet ramt af dagpengereglerne end regeringen forventede.

Den kendsgerning, at seks ud af 10 FOA-medlemmer stadig lever af offentlig forsørgelse, efter at de er smidt ud af dagpengesystemet, skyldes efter forbundets mening, at der mangler arbejdspladser. Konkret er der i løbet af de seneste fem år nedlagt mere end 35.000 stillinger i kommuner og regioner.

Derfor undrer FOA sig over, at regeringen hårdnakket nægter at lempe dagpengereglerne. 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. aug. 2014 - 19:16   20. aug. 2014 - 19:25

Arbejdsløshed

noc@arbejderen.dk