28 Jan 2021  

KBH: Overskyet, 1 °C

Byggefag vil forhindre udenlandske firmaer i at rende fra løn- og erstatningskrav

Hul i loven

Byggefag vil forhindre udenlandske firmaer i at rende fra løn- og erstatningskrav

Byggefagenes Samvirke opfordrer politikerne til at give Arbejdstilsynet flere muligheder for at undersøge, om mistænkelige udenlandske firmaer har reel aktivitet i hjemlandet. Det vil hjælpe både fagforeningerne, danske firmaer og staten.

Politikerne må på banen og sikre, at der er reel ligestilling mellem danske og udenlandske firmaer, mener Henrik Juul Rasmussen, formand for Byggefagenes Samvirke i København.
FOTO: Blik & Rør
1 af 1

Der er et hul i lovgivningen. Det betyder, at et udenlandsk firma på job i Danmark ikke reelt kan kontrolleres af os for, om det har egentlig aktivitet i hjemlandet. Det må der sættes en stopper for, siger formand for Byggefagenes Samvirke i København Henrik Juul Rasmussen.

Vi kan forsøge at forfølge en sag over for et firma, men hvis dette firma ikke er andet end en gammel postkasse, så er det ligegyldigt.
Henrik Juul Rasmussen, Byggefagenes Samvirke

Samvirket har derfor været i Beskæftigelsesudvalget i Folketinget for at påpege, at der er brug for et politisk indgreb. For som det er i dag, kan en dansk fagforening ikke rejse en faglig sag over for et udenlandsk firma, hvis ikke der er en overenskomst med firmaet. Det betyder, at fagforeningen ikke kan gøre krav gældende – for eksempel lønkrav eller erstatningskrav i arbejdsmiljøsager – fordi man reelt ikke kender til, om det udenlandske firma har en ægte aktivitet i hjemlandet.

– Det betyder, at vi kan stå i den situation, at vi kan forsøge at forfølge en sag over for et firma, men hvis dette firma ikke er andet end en gammel postkasse, så er det ligegyldigt, siger Henrik Juul Rasmussen.

Brug for ændret lovgivning

Formanden opfordrer politikerne til at stramme op og ændre i lovgivningen og reglerne for Arbejdstilsynet, således at det bliver muligt for tilsynet at finde ud af, hvad det udstationerende firma har af aktiviteter i hjemlandet.

– Uden den viden kan vi ikke gøre noget, fordi firmaet, der nægter os en overenskomst, bare kan fortsætte. Det er ikke rimeligt, for det stiller de ordentlige firmaer, også de danske, ringere end de udenlandske, mener formanden for Byggefagene i København. 

Han påpeger over for bygsam.dk, at når man som fagforening forsøger at få en overenskomst med et dansk firma, så undersøger man det i for eksempel CVR-registret for at finde ud af, om der er hold og bund i det, eller om det er et fupforetagende.

EU-regler blokerer

– Men med EU-reglerne er det i dag sådan, at det kan vi kun gøre over for udenlandske firmaer, som vi allerede har en overenskomst med. Ikke hvis de ikke vil tegne en aftale med os. Derfor må politikerne på banen og sikre, at der er reel ligestilling her, siger Henrik Juul Rasmussen.

Han mener, at Samvirket med sin påpegning af problemet og de forslag, som man har fremlagt for politikerne, har ydet et konstruktivt bidrag til at finde en løsning på situationen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. sep. 2020 - 06:24   18. sep. 2020 - 15:02

Social dumping

Af Mads Bruun Pedersen, Byggefagenes Samvirke