28 Jan 2021  

KBH: Overskyet, 1 °C

Byggefag står sammen mod ombygning af sygehus på løndumpervilkår

Langvarig konflikt i Korsør

Byggefag står sammen mod ombygning af sygehus på løndumpervilkår

Polske håndværkere uden overenskomst står for ombygningen af Korsør Sygehus til nyt læge- og sundhedshus. Bygherre og ejer af bygningen afviser at tegne overenskomst, og byggepladsen har siden 3. september været omfattet af konflikt.

Fredag den 16. oktober mødte en større flok VVS'ere op i Korsør for at vise deres utilfredshed med, at ombygningen af det tidligere sygehus foregår uden overenskomst.
FOTO: Aktionsgruppen
1 af 1

Ombygningen af det tidligere Korsør Sygehus har siden 3. september været omfattet af blokade og sympatikonflikt.

Vi frygter, at der i et så gammelt hus som sygehuset også er farlige stoffer som asbest og miljøgiften PCB.
Tony Rasmussen, 3F Storebælt

Konflikten er startet af 3F Storebælt, der forgæves har forsøgt at få bygherre og ejer af bygningen Peter Evang Hansen til at indgå overenskomst. Peter Evang Hansen driver virksomhederne Sunpark Evang Ejendomme samt Multi Service Estate Aps, som står for ombygningen, der skal ende ud i Korsørs nye læge- og sundhedshus.

Hver dag siden konflikten startede, har 3F'ere stået foran byggepladsen fra klokken 7 til 17.00 for at protestere imod, at arbejdet udføres af polske håndværkere uden overenskomst.

I går den 16. oktober måtte den lokale 3F-afdeling sætte ekstra gang i kaffebrygningen, da 30-40 VVS'ere fra andre dele af Sjælland meldte deres ankomst for at bakke 3F op.

"Her er tale om en konfliktramt byggeplads, hvor bygherre ikke har ønsket at indgå OK med 3F", skriver Blik & Rør Sjælland-Bornholm på Facebook.

Blik & Rør Sjælland-Bornholm

Fagforeningen forklarer, at arbejde, der sædvanligvis er omfattet af VVS-overenskomsten, udføres af udenlandske multihåndværkere. Det gælder eksempelvis den indvendige renovering, herunder arbejde med montering af radiatorer, afløbsarbejde og så videre, som udføres af polske håndværkere på dumpinglønninger.

Arbejdet er både usundt og farligt

3F har tidligere meldt ombygningen til både Skat, Arbejdstilsynet og Slagelse Kommune og fået medhold i, at de polske håndværkere arbejder under både usunde og farlige forhold. Fagforeningen har konstateret, at nogle af håndværkerne har overnattet på byggepladsen, hvor der ikke er sørget for de særlige velfærdsforanstaltninger med omklædning og bad, som reglerne foreskriver. Ikke nok med at det er ulovligt, det kan også være sundhedsskadeligt.

– Vi frygter, at der i et så gammelt hus som sygehuset også er farlige stoffer som asbest og miljøgiften PCB, har Tony Rasmussen fra 3F Storebælt tidligere forklaret til Sjællandske.

Arbejdstilsynet har besøgt byggepladsen flere gange og foreløbig udstedt seks strakspåbud og to andre påbud, oplyser 3F-afdelingen.

Konflikten betyder, at ingen med overenskomst hos hverken 3F eller andre fagforbund må levere materialer til eller udføre arbejde på byggepladsen.

3F Storebælt

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


17. okt. 2020 - 11:03   20. okt. 2020 - 15:23

Social dumping

noc@arbejderen.dk