12 Aug 2020  

KBH: Spredte skyer, 20 °C

Buschauffører indtager Københavns Rådhus

Stop-markering på rådhuset

Buschauffører indtager Københavns Rådhus

Københavnske buschauffører vil have Borgerrepræsentationen i København til at sætte deres arbejdsforhold på dagsordenen.

Omkring 80 chauffører mødte op ved Københavns Rådhus for at fortælle politikerne om deres ansvar for de forhold, chaufførerne arbejder under
FOTO: Thomas Arnbo
Det lykkedes blandt andet at få Overborgmester Frank Jensen (S) i tale. Tillidsrepræsentant Hans Erik Rasmussen med orange vest ses i midten af billedet.
FOTO: Thomas Arnbo
Budskabet fra chaufførerne til den københavnske Borgerrepræsentation var klart: Det er tid til at trykke stop.
FOTO: Thomas Arnbo

Torsdag eftermiddag mødte omkring 80 chauffører op på Københavns Rådhus. De gik efter at få politikerne i tale, inden de skulle til møde i Borgerrepræsentationen for blandt andet at behandle et forslag om taxa-vogne i busbanerne.

Det er jo politikerne, som bevilger penge til trafikselskaberne, og derfor er det også dem, som skal være med til at løse problemet.
Hans Erik Rasmussen, buschauffør.

Bliver det forslag vedtaget, vil det forværre chaufførernes i forvejen ringe arbejdsvilkår, mener chaufførerne.

– Det handler om at give buschaufførerne anstændige arbejdsforhold, siger Hans Erik Rasmussen, der er tillidsrepræsentant hos Arriva Ryvang på Østerbro i København, til Fagbladet 3F.

Han var mødt op at fortælle politikerne om, hvordan det er at køre bus i hovedstadsområdet.

– Vi har jo et kæmpe ansvar for vores passagerer og i trafikken. Derfor er det vigtigt, at vi når at få vores pauser, så vi kan nå at spise og drikke og gå på toilettet, siger Hans Erik Rasmussen.

Sådan ser virkeligheden ikke ud i dag. Køreplanerne er alt for stramme og de er nærmest skyld i planlagt stress for chaufførerne, der alt for tit ikke får holdt de pauser, som de har krav på, og som er nødvendige.

Håber politikerne lytter

Det lykkedes at få flere af medlemmerne af Borgerrepræsentationen i tale, herunder den socialdemokratiske Overborgmester Frank Jensen.

– Mit håb er, at politikerne lytter til os. Det er jo dem, som bevilger penge til trafikselskaberne, og derfor er det også dem, som skal være med til at løse problemet, mener Hans Erik Rasmussen.

Lignende aktioner er gennemført i Randers, Frederikshavn, Aalborg og flere andre byer. 

>>LÆS OGSÅ: Det er politikernes ansvar at sikre bedre arbejdsforhold

Den 18. november sidste år var næsten 900 buschauffører fra hele landet til stormøde i Odense for at lægge en fælles plan for at få fokus på deres arbejdsforhold. Siden har de målrettet arbejdet på at skabe opmærksomhed på de pressede køreplaner og på at gøre det klart for politikerne, at ansvaret for at rette op på forholdene ligger hos dem.

>>LÆS OGSÅ: Buschauffører på gaden med STOP-knap

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


01. mar. 2019 - 13:30   04. mar. 2019 - 12:29

Arbejdsmiljø

noc@arbejderen.dk
Buschauffør i hovedstadsområdet

3F spørgeundersøgelse blandt 600 deltagende chauffører i hovedstadsområdet viser:

- godt fire ud af fem (82 pct.) fortæller, at de ikke kan holde de nødvendige pauser, de ifølge overenskomsten har ret til, fordi køreplanerne ikke passer til dagligdagen i trafikken….

- næsten halvdelen (47 pct.) klager over manglende toiletfaciliteter i løbet af dagen…

- tre ud af fem (59 pct.) har fået pause placeret i starten/slutningen af en vagt…

- næsten to ud af tre (64 pct.) klager over manglende tid i arbejdsplanen til opstart af bus…

Kilde: 3F