14 Nov 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 10 °C

Brug for tænkepause og arbejdshandsker

Forbund efter LO/FTF fusion:

Brug for tænkepause og arbejdshandsker

Ja'et til en ny faglig hovedorganisation giver hovedbrud i kritiske forbund, der overvejer deres stilling. Andre håber det bedste og vil give det en chance.

LO-formand Lizette Risgaard (tv) og Bente Sorgenfrey, formand for FTF, kunne fredag tage hinanden i hænderne efter ja'et til en fusion var hjemme.
FOTO: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
1 af 1

Hvad kan vi bruge en ny faglig hovedorganisation til, og skal vi være en del af den? 

Det er et par af de spørgsmål, som fredagens ja til en fusion af LO og FTF efterlader hos ikke mindst kritikere og modstandere, men også hos delegerede, der - trods skepsis - endte med at stemme for den nye storspiller på det danske arbejdsmarked.

Forudsætningen for, at de lavtlønnede og ufaglærte ikke bliver mast, er lokalt aktivitet.
Claus Westergreen, 3F BJMF

Claus Westergreen, afdelingsformand i 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF), er én af dem, der har skiftet holdning undervejs i processen. Han endte med at trykke på ja-knappen på fredagens LO-kongres, selvom han dagen før var én af blot fire, der stemte nej til fusionen på hovedbestyrelsesmøde i 3F. 

– Nu er fusionen en realitet, så er det på med arbejdshandskerne. Vi må kigge fremad og få det bedst mulige ud af det, siger Claus Westergreen til Arbejderen.

Bekymret - ja

Han uddyber:

– Jeg er da stadig bekymret for, om de ufaglærte og de lavestlønnede bliver mast i den her mastodont, men forudsætningen for, at det ikke sker, er lokal forankring, og at det lykkes at skabe noget aktivitet. Det er vigtigt at være synlige og på med ungdommens krav, ligestillingsspørgsmål, uddannelse og kampen mod social dumping.

Finansforbundet, som med stemmerne 71,4 procent for fusion og 28,6 procent imod, blev underkendt på FTF-kongressen, går nu i tænkeboks. Der indkaldes til ekstraordinært landsmøde den 6. juni, hvor det skal besluttes, om Finansforbundet vil være en del af den nye struktur, oplyser forbundsformand Kent Petersen. 

Ifølge Avisen.dk er det både udsigten til en årlig kontingentstigning på syv millioner kroner og den nye hovedorganisations skærpede politiske profil, der får alarmklokkerne til at ringe hos Finansforbundet. 

Også it-forbundet Prosa stemte nej til fusionen på FTF-kongressen. Hovedbestyrelsen skal nu diskutere, hvilke scenarier, der tegner sig i eller udenfor den nye hovedorganisation, fortæller forbundsformand Niels Bertelsen til Arbejderen. 

– Der er ingen tvivl om, at det bliver en mere slagkraftig organisation i spillet med politikere og arbejdsgivere. Men det er ikke det samme som at styrke den enkelte organisation. Vi er jo en lille organisation i forhold til nogle af de store LO-forbund, som gerne vil ind på vores område - for eksempel HK og Dansk Metal. Så vi risikerer at komme i klemme, forklarer Niels Bertelsen og tilføjer, at det i sidste ende bliver medlemmerne, der skal tage beslutningen ved en urafstemning.

Fusionsbeslutningen får betydning for det lokale faglige og politiske arbejde, mener Hans A. Sørensen, der er formand for 3F Horsens og formand for LO Horsens-Hedensted.

– I grundlaget er det slået fast, at hovedorganisationen skal have både et kommunalt og regionalt nveau. Det betyder, at når vi fremover laver noget lokalt, så er alle med til at betale for aktiviteterne - også de små forbund, som der er mange af i FTF, siger Hans A. Sørensen til Arbejderen

OK18 viser vejen

Også han har skiftet et nej ud med et ja, primært fordi grundlaget for den nye hovedorganistaion er blevet skærpet politisk.

– Jeg ved ikke om en ny hovedorgansiation kan være mere aktive end LO er i dag, men at få lærere, pædagoger og sygeplejersker ind i et lokalt samarbejde vil give større magt. Og samarbejdet omkring OK18 viser, at det kan lade sig gøre, mener den midtjyske LO-formand.

Den nye megaorganisation vil være en realitet den 1. januar 2019 og kommer til at repræsentere knap 1,5 millioner lønmodtagere.

16. apr. 2018 - 09:24   16. apr. 2018 - 14:36

Fusion

noc@arbejderen.dk