25 Sep 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 11 °C

Bondo kræver sandheden om OK13

Signal fra lærerkongres

Bondo kræver sandheden om OK13

Forløbet ved overenskomstforhandlingerne i 2013, hvor lærernes frie forhandlingsret blev sat ud af spil, fyldte meget i formandens beretning til lærerkongressen.

FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Der er brug for en total afdækning af forløbet ved overenskomstforhandlingerne i 2013, hvor lærernes fri forhandlingsret blev sat ud af kraft, slog lærerformand Anders Bondo Christensen fast i sin beretning til Lærerforeningens kongres, der startede tirsdag i København.

Det var et åbenlyst brud på den danske stats forpligtigelse til at fremme frie forhandlinger. 
Anders Bondo Christensen

For at få sandheden frem, har Danmarks Lærerforening fået journalist Anders-Peter Mathiasen til at skrive bogen "Søren og Mette i benlås". 

Heri afsløres, at Thorning-regeringen i et tæt parløb med arbejdsgiverne i Kommunernes Landsforening planlagde overenskomstforløbet og besluttede at tvinge lærerne gennem et regeringsindgreb, hvis de ikke frivilligt accepterede at folkeskolereformen skulle finansieres gennem afskaffelse af lærernes arbejdstidsaftale.

>> LÆS OGSÅ: Konflikten har efterladt lærerne med luftige hensigtserklæringer

– Det var et åbenlyst brud på den danske stats forpligtigelse til at respektere ligeværdige parter og fremme frie forhandlinger. Det må aldrig gentage sig, sagde Anders Bondo Christensen og høstede langvarige klapsalver.

Hvor er medierne?

Lærerformanden undrede sig i øvrigt over, at ingen af de store medier har påtaget sig opgaven med at afdække det skandaløse forløb omkring OK13 og gjorde det samtidig klart, at gravearbejdet endnu ikke er afsluttet.

– Der er fortsat mange ubesvarede spørgsmål, som for eksempel hvad embedsmændenes rolle var. Hvorfor advarede de ikke politikerne om, at de med deres beslutninger brød internationale konventioner, lød det fra Anders Bondo Christensen.

– Og hvordan kan det lade sig gøre, at regeringen her fire år efter det planlagte indgreb til fordel for arbejdsgiverne fortsat samararbejder med arbejdsgiverne om, at de politiske intentioner med indgrebet bliver effektueret, selvom den internationale arbejdsorganisation ILO helt utvetydigt har påtalt dette forhold, tilføjede lærerformanden.

OK næste år

Lærerne går efter at få en reel forhandling af deres arbejdstidsregler ved overenskomstforhandlingerne til næste år og glæder sig over udmeldingen fra resten af fagbevægelsen på det offentlige område om, at der ikke indgås nogen overenskomster, før det er sket.

Michael Ziegler fra Kommunernes Landsforening lovede i sin tale til kongressen, at alt er til forhandling, også lærernes arbejdstidsaftale.

Lærernes kongres fortsætter til og med torsdag.

10. okt. 2017 - 10:39   05. jan. 2018 - 14:56

Lærerkongres

ur@arbejderen.dk
Lærerforeningen
  • Danmarks Lærerforening holder kongres fra 9. oktober til 11. oktober i Tivoli Kongrescenter i København. Der er 266 delegerede på kongressen.
  • Lærerforeningen har omkring 88.400 medlemmer: 54.200 lærere, 3200 børnehaveklasseledere, 3900 skoleledere, 5700 lærerstuderende, 20.700 pensionister, 700 andre.
  • Foreningen er delt op i 79 lokale kredse, der hver dækker en eller flere kommuner.