07 Mar 2021  

KBH: Spredte skyer, 5 °C

Asbest-ramt kollega ryster unge i VVS-faget

Unge på kongres

Asbest-ramt kollega ryster unge i VVS-faget

Mødet med en kollega, der har fået lungehindekræft som følge af arbejde med asbest, har fået unge VVS'ere til at tænke ekstra over betydningen af at passe på sig selv og andre.

Fra venstre ses Kasper Jørgensen, Casper Steppat og Christopher Jakobsen. De vil med stor sandsynlighed støde på asbest i deres arbejde, når tusindvis af gamle bygninger skal renoveres.
FOTO: Michael Bo Rasmussen, Baghuset
1 af 1

Når tusindvis af tage i fremtiden skal skiftes ud på gamle bygninger, eller der skal ske udskiftning af gamle fjernvarmerør, så er der rimelig stor sandsynlighed for, at medlemmer af Blik-og Rørarbejderforbundet støder på asbest. 

Det er vores generation, der skal pille det ned, og det er vores helbred, der sættes på spil. 
Casper Steppat

Faktisk har Kasper Jørgensen, Casper Steppat, Christopher Jakobsen - der alle tre deltager på forbundets kongres i Aalborg - allerede stået i situationer, hvor de har arbejdet med byggematerialer indeholdende de dødsensfarlige asbestfibre. 

– Problemet er, at meget af det, man satte op for mange år siden, skal skiftes ud nu. Det er vores generation, der skal pille det ned, og det vil sige, at det er vores helbred, der sættes på spil, siger 26-årige Casper Steppat, der blev udlært som VVS energitekniker i juli måned.

Han er landsungdomsformand i Blik og Rør, og han har været med til at fjerne tagplader uden at vide, om de indeholdt asbest. Da pladerne skulle bæres væk, stod han klar med en lægtehammer for at smadre dem, så de var nemmere at håndtere.

– Jeg blev heldigvis stoppet af en tømrer, fortæller Steppat, der ikke kan lade være med at tænke på konsekvenserne, hvis pladerne rent faktisk indeholdt asbest, hvilket var meget sandsynligt, og han havde svinget hammeren.

Man kan ikke se asbesten

Problemet er, at man ikke umiddelbart kan se, om der er asbest i et materiale eller ej, er de tre unge mænd enige om.

– Jeg har lige gået på en opgave, hvor der skulle skiftes skotrender på et gammelt tag, og for at gøre det skulle der fjernes nogle sten. Vi fik ikke noget at vide inden, andet end at det var et gammelt lortetag, fortæller VVS'er og blikkenslager Christopher Jakobsen:

– Vi sendte en sten til undersøgelse, og det viste sig, at den indeholdt 8-10 procent asbest. Arbejdet stod på en uges tid. Nu er noget af det gamle tag fjernet, men det resterende skal jo også skiftes ud på et tidspunkt.

32-årige Kasper Jørgensen mangler halvandet år, inden han er færdigudlært som VVS energispecialist. Han har stået foran gamle rør med isolering og mistænkt dem for at indeholde asbest:

– Så har jeg bare fået besked på at holde mig fra bøjningerne og kun skære isoleringen væk på de lige stykker rør.

Stop klynkeriet

Han oplever, at det nærmest bliver betragtet som piveri fra ældre svendes side og han får at vide, at "det ikke er noget at klynke over", hvis han stiller spørgsmål til, om det nu er sikkerhedsmæssigt forsvarligt at udføre arbejdet.

Casper Steppat nikker. Også han har oplevet, hvordan ofte ældre kolleger nedgør faren ved arbejde med asbest:

– Jeg kan huske, at jeg på et tidspunkt fik besked på at hanke op i g-strengen og komme med ind.

Christopher Jakobsen genkender billedet og alle tre beklager, at der er en kultur i faget, hvor alt for mange desværre ikke tager asbest alvorligt.

– De har så ikke mødt Dan, bemærker Christopher Jakobsen. 

Men det har han selv. Trods sine 42 år deltog han som nyudlært i Blik og RørUngdoms årsmøde i april måned sammen med næsten 100 andre lærlinge og nyuddannede medlemmer i forbundet. 

Asbestramt - en øjenåbner

Årsmødet havde indbudt blikkenslager Dan Henriksen til at komme og fortælle om, hvordan han for 14 år siden arbejdede på en renoveringsopgave og først, da arbejdet var overstået, fandt ud af, at der havde været asbest på arbejdspladsen. I dag har han i en alder af 42 år uhelbredelig lungekræft.

– Han fortalte helt nøgternt om, at han bare venter på at dø. Det er kun et spørgsmål om tid. Det var virkelig rørende og noget af en øjenåbner, siger Christopher Jakobsen.

Dan Henriksens skæbne berørte alle på årsmødet, fortæller Casper Steppat:.

– Når så mange lærlinge samles kan stemningen og humøret være højt. Men der blev godt nok stille, da Dan havde fortalt sin historie. Og jeg må indrømme, at der skete det samme i mine øjenkrge, som når man skærer løg.

Dan Henriksen er medlem af Rør & Blikkenslagernes Fagforening København, der har ekstra fokus på problemerne med asbest.

>>LÆS OGSÅ: 100 VVS'ere udsat for asbest i København

Mere end 100 medlemmer af fagforeningen har de seneste par år været udsat for asbest i forbindelse med deres arbejde, dels i forbindelse med udskiftning af gamle varmerør for at omstille varmeforsyningen fra damp til vand, dels i forbindelse med renovering af boliger på Bellahøj i København.

Anbefalinger 

Også Blik- og Rørarbejderforbundet har i kongresperioden haft ekstra fokus på netop asbest. Forbundssekretær Søren Steen Schytte har siddet med i det asbestudvalg, som blev nedsat af beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) for at komme med anbefalinger til at nedbringe antallet af arbejdere, der kommer i berøring med asbest. Udvalget afleverede i foråret 20 anbefalinger, og for nylig kom så de politiske partiers opbakning til anbefalingerne.

Asbest var tidligere meget brugt i byggeriet blandt andet på grund af dets styrke og brandhæmmende egenskaber. Problemet er imdlertid, at asbest, hvis det ikke er indkapslet, er sundhedsskadeligt og kan være kræftfremkaldende. Derfor skal det omgås og håndteres med enorm stor forsigtighed.
 
>>LÆS OGSÅ: "Jeg håber at kunne hjælpe andre"

Forskere har for nylig fundet ud af, at man risikerer at udvikle asbestose efter at have været udsat for en mindre mængde asbest, end man troede før.

Forskningen viser desuden, at det er i Aalborg, man ser de fleste tilfælde af asbestose. Det hænger formentlig sammen med den omfattende eternit-produktion, der tidligere fandt sted i byen.

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


28. sep. 2018 - 10:41   28. sep. 2018 - 21:03

Asbest

noc@arbejderen.dk
Sundhedsfaren ved asbest

Det er selve asbestfibrene, der er sundhedsskadelige. De er så små, at de kan trænge helt ned i lungernes mindste dele. Her kan de forårsage kræft og støvlunger (asbestose).

Lungehindekræft
Lungehindekræft (mesotheliom) er en meget sjælden sygdom, som kun kan opstå fra udsættelse for asbest. Der er ikke nogen helbredende behandling. Lungehindekræft kræver ikke langvarig eller kraftig udsættelse for asbest. Sygdommen er normalt 25-30 år om at udvikle sig.

Lungekræft
Det kræver en langvarig og kraftig udsættelse, før sygdommen opstår. Sygdommen udvikler sig først 10-30 år efter, at man har været udsat for asbestfibre. Rygere er i ekstra stor fare for at få lungekræft efter arbejde med asbest.

Andre kræftformer
Asbest kan desuden medføre andre kræftsygdomme – for eksempel i mave- og tarmsystemet og i struben.

Asbestose
Asbestose (også kaldet asbestlunge) er en kronisk lidelse. Den indebærer en ødelæggelse af lungerne (lungefibrose) og hjerteproblemer. Sygdommen kræver kraftig og relativt langvarig udsættelse for asbest. Asbestose kan udvikle sig over en periode på 10 til 30 år.

Kilde: Asbest-huset.dk