09 Jul 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 11 °C

Arbejdstilsynet har givet fem tandklinikker strakspåbud

Problemer med coronasikkerhed

Arbejdstilsynet har givet fem tandklinikker strakspåbud

Siden tandlægerne fik lov til igen at tage imod kunder, har HK Privat oplevet store problemer med brud på myndighedernes regler for hygiejne og sikkerhed. 26 klinikker er anmeldt til AT, der ikke har besøgt alle, men udsted fem påbud.

– Så længe der er problemer, vil vi gøre, hvad vi kan for at holde hånden under vores medlemmer, så de kan passe deres arbejde sikkerhedsmæssigt forsvarligt, siger Anja C. Jensen.
FOTO: HK Privat
1 af 1

Den bekymring, som HK Privat luftede, da tandlægerne den 20. april fik lov til igen at tage imod kunder, har desværre vist sig at holde stik.

Tilsynet har endnu ikke besøgt alle, men har udstedt fem strakspåbud, og mindst én klinik er indtil videre anmeldt til Styrelsen for Patientsikkerhed.
Anja C. Jensen, HK Privat

Næstformand Anja C. Jensen sagde på daværende tidspunkt, at hun frygtede, at hensynet til økonomi hurtigt ville komme til at trumfe hensynet til medarbejdernes og kundernes sikkerhed, når klinikkerne først satte i gang.

>>LÆS OGSÅ: HK er bekymret for klinikassistenternes sikkerhed

– Siden har vi fået masser af opringninger fra medlemmer, der er utrygge ved at gå på arbejde, fordi nogle klinikejere ser stort på myndighedernes retningslinjer for hygiejne og sikkerhed, fortæller næstformanden til Arbejderen.

Der er eksempler på medlemmer, som er blevet sendt i Harald Nyborg efter regnslag og malerdragter, som bliver brugt i stedet for rigtige engangskitler. Andre tandklinikassistenter fortæller, at de har brugt samme mundbind 10 dage i træk, selvom myndighederne kræver, at de skal smides ud mellem hver patient. Engangskitler bliver vasket og genbrugt eller lagt til side i nogle dage for så at komme i brug igen.

– Vi tager naturligvis medlemmernes henvendelser alvorligt og har foreløbig anmeldt 26 tandlægeklinikker til Arbejdstilsynet. Tilsynet har endnu ikke besøgt alle, men har udstedt fem strakspåbud for ikke at følge myndighedernes retningslinjer, og mindst én klinik er indtil videre anmeldt til Styrelsen for Patientsikkerhed.

Tandlægeforeningen afviser 

Formand for klinikejerne i Tandlægeforeningen Torben Schønwaldt fastholder, at foreningen ikke har kendskab til tandlæger, som bevidst omgår reglerne.

– Vi har fulgt op på alle de klinikker, som HK har nævnt, og ikke fundet overtrædelser af hygiejnereglerne til skade for medarbejderes eller patienters sikkerhed, siger Torben Schønwaldt i en pressemeddelelse.

Han mener derfor, at HK's anmeldelser bygger på "løse beskyldninger og udokumenterede påstande", der er svære at forholde sig til. Endelig beskylder tandlægernes formand HK for at benytte "gangstermetoder" og udsætte tandlægerne for en "mistænkeliggørende smædekampagne".

En undersøgelse blandt 348 tandklinikassistenter viser, at 23 procent – altså tæt på hver fjerde – ikke oplever, at værnemidlerne lever op til Sundhedsstyrelsens og de Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer (NIR).

Taler for sig selv

Anja C. Jensen mener, at undersøgelsen sammen med Arbejdstilsynets besøg og påbud taler for sig selv. Og hun så hellere, at Tandlægeforeningen tog problemerne alvorligt og hjalp til med at løse dem i stedet for at beskylde HK for at føre smædekampagne og bruge gangstermetoder.

– Det er vores indtryk, at stadig flere tandlæger får styr på hygiejne og sikkerhed. Men der er stadig klinikker, hvor tingene halter, og det er da mærkeligt, at vi skal blive ved med at høre eksempler på klinikassistenter, der går med det samme mundbind hele dagen.

– Så længe der er problemer, vil vi gøre, hvad vi kan for at holde hånden under vores medlemmer, så de kan passe deres arbejde sikkerhedsmæssigt forsvarligt.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


29. maj. 2020 - 05:21   29. maj. 2020 - 12:00

Arbejdsmiljø

noc@arbejderen.dk