19 Nov 2019  

KBH: Overskyet, 6 °C

Arbejdsløse kalder til aktionsdag

Stormøde i Solidaritet eller Frit Fald

Arbejdsløse kalder til aktionsdag

Solidaritet eller Frit Fald besluttede på et møde i dag at gøre 14. marts til landsdækkende aktionsdag mod nedskæringer og forringelser af velfærden.

Midt under stormødet gik deltagerne på gaden og lavede en happening, hvor krydset Godshåbsvej, Rolighedsvej, Falkonér Allé blev spærret helt af med skilte og bannere, for at sætte fokus på de udfaldstruedes problem.
FOTO: Niels Sigaard
1 af 1

Torsdag den 14. marts er der europæisk aktionsdag mod nedskæringer og forringelser af velfærden. Også i Danmark bliver der protester i en række byer.

Det besluttede de 130 deltagere i dagens stormøde i arbejdsløshedsbevægelsen Solidaritet eller Frit Fald. De er utilfredse med, at fagbevægelsen indtil videre ikke har lagt op til aktiviteter på dagen.

"Med aktionsdagen vil vi vise os selv og omverdenen, at vi står sammen både på tværs af byer i Danmark og på tværs af landegrænser", hedder det i en udtalelse, som blev vedtaget på mødet.

Aktionsdagen er indkaldt af den internationale aktivistforsamling Firenze 10+10 og den europæiske faglige sammenslutning ETUC.

Solidaritet eller frit fald er ikke en snakkeklub, men et handlingsfællesskab.

Det kom frem på stormødet i dag, at der rundt omkring i landet er gang i mange aktiviteter i protest mod, at tusindvis i disse måneder falder ud af dagpengesystemet på grund af den forkortede dagpengeperiode.

Blandt andet er arbejdsløse i Aalborg i fuld gang med at planlægge en arbejdsløshedskaravane gennem hele landet. Det kommer til at foregå i slutningen af maj.

- Vi har brugt stormødet til at finde ud af, hvad vi kan lave af arrangementer, aktiviteter og events i de byer, vi kommer igennem på vejen fra Aalborg til København, siger Rasmus Falck Østergaard, aktiv arbejdsløs fra Aalborg til Arbejderen.

Solidaritet eller frit Fald og andre arbejdsløshedsinitiativer spreder sig ud over hele landet i øjeblikket. På mødet deltog folk fra 25 forskellige byer.

- Vi ønsker at skabe en aktiv bevægelse, som kan kæmpe for de arbejdsløses interesser. Vi vil skabe et udenomsparlamentarisk pres for en solidarisk politik, siger Jeppe Rohde, en af initiativtagerne til Solidaritet eller Frit Fald.

Midt på eftermiddagen blev stormødet afbrudt og deltagerne gik på gaden for at gennemføre en happening. Med et stort banner med teksten "Jobcentrene er fulde - hvor er jobbene" og skilte med sætningen "Solidaritet eller frit fald" dannede de over 100 mennesker en lang kæde som spærrede krydset Godthåbsvej, Rolighedsvej, Falkonér Allé helt af. 

- Jeg har aldrig været med til den slags før, og pludselig spærrer jeg trafikken, erklærede en af deltagerne. 

Med aktionen ville bevægelsen understrege, at den ikke er en snakkeklub, men et handlingsfællesskab.

LÆS REPORTAGE FRA STORMØDET I ARBEJEREN NÆSTE UGE: BESTIL AVISEN 3 UGER GRATIS HER!

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


26. jan. 2013 - 18:18   27. jan. 2013 - 01:00

Arbejdsløshed

ur@arbejderen.dk
Solidaritet eller Frit Fald

 

  • Netværket "Solidaritet eller Frit Fald" opstod over ganske kort tid på Facebook. På bare et par uger blev idéen om en aktion i København til en national aktionsdag i december, hvor jobcentre i fem store danske byer blev besat med krav om job eller dagpenge.
  • I dag er der grupper af "Solidaritet eller Frit Fald" i København, Aarhus, Aalborg, Odense, Svendborg og på Københavns Vestegn, og flere er på vej.
  • I København inviterer Solidaritet eller Frit Fald til fælles møde mandag den 4. februar klokken 19 i Verdenskulturcentret på Nørre Allé. Alle interesserede er velkomne til at dukke op og være med til at planlægge den næste aktion og den store manifestation i forbindelse med arbejdsløshedskaravanen.