11 Dec 2019  

KBH: Overskyet, let regn, 4 °C

Ansatte arbejdede med asbest i halvandet år

Nu sigtes VVS-firma og bygherre

Ansatte arbejdede med asbest i halvandet år

Politiet standsede efterforskning i asbestsag. Nu sigtes VVS-firma og bygherre for at lade ansatte arbejde i halvandet år på en plads med dokumenterede asbest-forekomster.

ARKIVFOTO. Ved arbejde med asbest er der skrappe krav om blandt andet personlige værnemidler. Det blev ikke overholdt i Espergærde, hvor fire VVS'ere gennem halvandet år arbejdede på en plads med asbest.
FOTO: Morten Stricker/Ritzau Scanpix
1 af 1

Et VVS-firma og en bygherre kan se frem til en sigtelse for overtrædelse af straffeloven.

Statsadvokaten har nemlig givet Blik- & Rørarbejderforbundet medhold i en klage over politiet, der efter et halvt år indstillede efterforskningen af en sag om asbestudsættelse i forbindelse med renovering af 264 lejemål i Tibberupparken i Espergærde i Nordsjælland.

Det er at sætte sagen på spidsen, men alligevel mener jeg, det tangerer mordforsøg.
Søren Steen Schytte, Blik & Rør

– Nu har den lokale politimyndighed fået en over snuden, og det bliver spændende at se, om vi kan få et firma og en bygherre dømt efter straffeloven. Jeg håber det, siger Søren Steen Schytte, der er forbundssekretær og arbejdsmiljøansvarlig i forbundet, til Arbejderen.

>>LÆS OGSÅ: Politianmeldt asbestsag rejses politisk

Bag renoveringen stod Boligforeningen Nordkysten, og NCC var hovedentreprenør på projektet til en samlet pris på cirka 250 millioner kroner.

Screening viste asbest

Allerede inden renoveringsarbejdet gik i gang ved årsskiftet 2014/2015, blev der lavet en screening, og der blev fundet asbest i blandt andet sokkelplader, fliseklæber og rørbøjninger. Alligevel satte bygherre og VVS-firma håndværkere i gang med at renovere de gamle boliger uden advarsler om, at de ville støde på asbest. 

– Jeg ved, det er at sætte sagen på spidsen, men alligevel mener jeg, det tangerer mordforsøg, når man sætter folk til at arbejde på en arbejdsplads velvidende, at der er asbest på stedet. Den her sag er så grov, og derfor er det glædeligt, at efterforskningen nu skal tages op på ny, siger en alvorlig Søren Steen Schytte.

I den konkrete sag er det fire VVS'ere – medlemmer af Blik og Rør kreds Sjælland-Bornholm – det er gået ud over.

– De gik på den her plads i halvandet år uden værnemidler eller andre hensyn og blev dermed udsat for en asbestrisiko. Vores medlemmer fik at vide fra start af firmaet, at der intet var at komme efter, fortæller faglig medarbejder Henrik Baltzer fra fagforeningen til Arbejderen.

VVS'erne havde mistanke om, at noget var galt, men tiden gik, og først da de rykkede fra én boligblok til en anden, stødte de på nogle rør, hvor det helt tydeligt "så mærkeligt ud." Først da blev de gjort opmærksom på, at en screening havde påvist asbest på pladsen.

– I halvandet år har nogen altså vidst noget og ikke gjort noget, konstaterer Henrik Baltzer.

Årtiers forskning dokumenterer, at arbejde med asbest øger risikoen for at få uhelbredelig lungehindekræft. I ni ud af ti tilfælde skyldes lungehindekræft arbejde med asbest, og de ramte dør typisk i løbet af et år.

>>LÆS OGSÅ: Asbest er livsfarligt

Som russisk roulette

Asbest er indeholdt i mange byggematerialer, som blev anvendt for år tilbage, og håndværkere støder i dag på asbesten i forbindelse med nedbrydning og renovering af ældre bygninger.

Henrik Baltzer fortæller da også, at der sjældent går en uge, uden at fagforeningen får en eller flere henvendelser fra medlemmer, der har mistanke om, at de er i berøring med asbest.

– For at det ikke skal være løgn, så har to af de VVS'ere, der arbejdede i Tibberupparken lige arbejdet med renovering af en skole, hvor der også var asbest. Det er noget djævelskab, der ofte gør folk dødeligt syge. Det er lidt som at spille russisk roulette, mener Henrik Baltzer.

Den københavnske kreds i Blik og Rør har tidligere fortalt til Arbejderen, at mindst 100 medlemmer har været i berøring med asbest, blandt andet i forbindelse med Københavns Kommunes omlægning af det gamle fjernvarmesystem.

>>LÆS OGSÅ: 100 VVS'ere udsat for asbest i København

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. nov. 2018 - 14:13   14. nov. 2018 - 21:09

Asbest

noc@arbejderen.dk
Sundhedsfaren ved asbest

Det er selve asbestfibrene, der er sundhedsskadelige. De er så små, at de kan trænge helt ned i lungernes mindste dele. Her kan de forårsage kræft og støvlunger (asbestose).

Lungehindekræft
Lungehindekræft (mesotheliom) er en meget sjælden sygdom, som kun kan opstå fra udsættelse for asbest. Der er ikke nogen helbredende behandling. Lungehindekræft kræver ikke langvarig eller kraftig udsættelse for asbest. Sygdommen er normalt 25-30 år om at udvikle sig.

Lungekræft
Det kræver en langvarig og kraftig udsættelse, før sygdommen opstår. Sygdommen udvikler sig først 10-30 år efter, at man har været udsat for asbestfibre. Rygere er i ekstra stor fare for at få lungekræft efter arbejde med asbest.

Andre kræftformer
Asbest kan desuden medføre andre kræftsygdomme – for eksempel i mave- og tarmsystemet og i struben.

Asbestose
Asbestose (også kaldet asbestlunge) er en kronisk lidelse. Den indebærer en ødelæggelse af lungerne (lungefibrose) og hjerteproblemer. Sygdommen kræver kraftig og relativt langvarig udsættelse for asbest. Asbestose kan udvikle sig over en periode på 10 til 30 år.

Kilde: Asbest-huset.dk