14 Aug 2018  

KBH: Let skyet, 20 °C

Amagerværket blokeret

Stilladsarbejdere har fået nok

Amagerværket blokeret

Tjekkiske stilladsmontører på Amagerværket arbejder for 135 kroner i timen. Det er konkurrenceforvridende, lyder det fra danske stilladsarbejdere, der har blokeret arbejdspladsen.

Fra tidlig morgen blokerede utilfredse stilladsarbejdere to indgange til Amagerforbrændingen. De kræver at tjekkiske stilladsmontører i firmaet K2 Leseni får samme løn som dem selv.
FOTO: Privat
1 af 1

Hvis ikke stilladsfirmaet K2 Leseni betaler de tjekkiske stilladsmontører samme løn som danske stilladsarbejdere, så skal firmaet smides ud af pladsen.

Er det her ikke løst på mandag, så står vi her igen. Det er helt sikkert, og så bliver vi mange flere.
Stilladsarbejder

Sådan lyder kravet fra de cirka 100 stilladsarbejdere, der her til morgen blokerede for begge indkørsler til HOFOR’s nybyggeri BIO 4 på Amager i København. 25-30 lastbiler og nogle ladbiler sørger effektivt for, at ingen trafik kommer ind på værket.

– Lige nu er der en mand inde og snakke med ledelsen, så må vi se, hvad der kommer ud af det, fortæller en stilladsarbejder fra firmaet Jerslev Stilladsservice til Arbejderen.

K2 Leseni er et tjekkisk stilladsfirma, der nu har stiftet et dansk firma, som skal udføre stilladsarbejde i Danmark. De har meldt sig ind i arbejdsgiverorganisationen Dansk Byggeri, og så skulle man tro, at alt var i skønneste orden.

– Sådan forholder det sig desværre ikke, konstaterer John Ekebjærg-Jakobsen, der er formand for Stilladsarbejdernes Brancheklub af 1920, til Arbejderen.

Underbetaling

Sagen er nemlig den, at K2 Leseni udfører stilladsarbejdet med tjekkiske stilladsmontører, der ikke alle lever op til danske krav om uddannelse. De tjekkiske stilladsmontører får ingen lønsedler. De får 135 kroner i timen, hvilket er en del under de 220 kroner, som er normen for stilladsarbejde på værker i Københavnsområdet. Endelig er overtidsbetaling ikke-eksisterer i firmaet.

– K2 Leseni siger, at de tjekkiske stilladsmontører er ansat i firmaets danske selskab. De tjekkiske stilladsmontører siger, at de ansat i den tjekkiske del af firmaet, forklarer John Ekebjærg-Jakobsen.

Både byggegruppen i fagforbundet 3F, HOFOR og stilladsklubben har i månedsvis forsøgt at afdække, om stilladsarbejdet er aflønnet korrekt, men ingen af dem har kunnet få den ønskede dokumentation på aflønningen af de udenlandske stilladsmontører. 

Bygherres ansvar

3F og Dansk Byggeri har holdt flere møder, og Dansk Byggeri har forsvaret K2 Leseni og sagt, at alt er i skønneste orden. Omvendt mener stilladsarbejderne, at den fremlagte "dokumentation" viser fusk med både løn og lønsedler, snyd med overtidsbetaling og skatteindbetalinger.

– Nu vil vi sgu ikke finde os i det længere. Det er i sidste ende bygherrens ansvar, at der hyres et firma, som ikke har orden i tingene. En løn på 135 kroner er jo konkurrenceforvridende, og det skal have en ende, siger stilladsarbejderen fra Jerslev Stilladsservice, der har taget turen fra Vestsjælland sammen med 30-35 kollegaer.

– Nu ser vi, hvad der sker i dag, og er det her ikke løst på mandag, så står vi her igen. Det er helt sikkert, og så bliver vi mange flere.

 

16. nov. 2017 - 14:03   20. apr. 2018 - 14:50

Blokade

noc@arbejderen.dk