25 Sep 2018  

KBH: Spredte skyer, 9 °C

91 stilladsarbejdere strejker

Protest mod løntræk og lokalaftale

91 stilladsarbejdere strejker

Torsdag i sidste uge indledte 91 stilladsarbejdere i Jerslev Stilladsservice strejke. Strejken er udløst af løntræk, men handler nu om at få en lokalaftale i hus.

Arkivfoto
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Torsdag i sidste uge besluttede 91 stilladsarbejdere ved firmaet Jerslev Stilladsservice at gå i strejke. De er utilfredse med, at arbejdsgiveren trækker en lokalaftale i langdrag.

Lærlingene har fået besked på, at hvis de ikke mødte op mandag, kunne de tørre røv i lærekontrakten.
Talsperson

– En af de ting, vi vil have skrevet ind i lokalaftalen, handler om aflønning af nyansatte stilladsarbejdere. Vi synes ikke, det er rimeligt, at en nyansat skal have startløn i tre måneder. Tre uger må være rigeligt til at kigge en mand an, siger en talsperson for de strejkende til Arbejderen. 

Kravet om startløn ønsker stilladsarbejderne med i en lokalaftale, fordi de oplever, at firmaet fyrer erfarne folk og erstatter dem med nye uerfarne.

Arbejdet med at lukke en lokalaftale har stået på i månedsvis. Et tidligere forslag blev stemt ned af samtlige stilladsarbejdere. Nu kræver de strejkende, at der bliver slået søm i en lokalaftale, før de genoptager arbejdet.

Dyr frokost

Strejken er imidlertid startet på grund af en helt anden uoverenstemmelse. Ved lønudbetalingen for september måned er nogle af stilladsarbejderne blevet trukket mellem 100 kroner og 7.800 kroner i løn efter skat. Løntrækket er ifølge firmaet betaling for at have spist i kantinen på Novo Nordisk i Kalundborg, hvor stilladsfirmaet har folk i gang.

– Vi måtte ikke have mad med ind på pladsen. Så i stedet for at få udbetalt skurpenge, som vi ellers ville være berettiget til, lavede vi en aftale om at spise frokost i kantinen for 35 kroner per måltid. Pengene skulle trækkes en gang om måneden, men sker først nu og i et hug, forklarer talspersonen, der ønsker at være anonym af frygt for repressalier.

Stilladsarbejderne blev rasende over pludselig at blive trukket, hvad der lignede tilfældige beløb. For enkelte svarede løntrækket til næsten halvdelen af lønudbetalingen.

– Vi bad om et regnskab og kunne se, at der var total forvirring. En kollega skulle have spist frokost 220 gange siden februar måned, men perioden indeholder kun cirka 175 hverdage. Prisen var også steget til 94 kroner, konstaterer talspersonen.

Efter få timers strejke torsdag gik Jerslev Stilladsservice med til at tilbagebetale de beløb, der var trukket.

Lokalaftale nu!

Strejken benyttede stilladsarbejderne til at snakke sammen om deres forslag til lokalaftalen og til at udveksle erfaringer fra arbejdet i firmaet. Erfaringerne viste, at der er utilfredshed med firmaets ageren i flere sammenhænge - det gælder manglende overholdelse af uddannelsesaftaler, brud på arbejdsmiljøloven vedrørende uddannelse og sågar trusler.

– Lærlingene har fået besked på, at hvis de ikke mødte op mandag, kunne de tørre røv i lærekontrakten, forklarer talspersonen.

De strejkende mødes tirsdag morgen og tager stilling til, hvad de gør.

09. okt. 2017 - 09:00   09. okt. 2017 - 15:34

Strejke

noc@arbejderen.dk