21 Jan 2021  

KBH: Spredte skyer, 5 °C

70 stilladsarbejdere strejker

Vil ikke arbejde gratis

70 stilladsarbejdere strejker

Stilladsarbejderne fra Persolit kæmper for højere løn og for at køretid tælles med som arbejdstid. I dag har de besluttet at fortsætte den strejke, der startede tirsdag.

De strejkende stilladsarbejdere samlet til stormøde mandag.
FOTO: Privat
1 af 1

Tirsdag gik 70 stilladsarbejdere ansat hos Persolit Stilladser i strejke. 

For nogle af folkene drejer det sig om over 10 timers ugentlig kørsel i firmabil uden at få betaling. 

De er vrede over, at firmaet har trukket forhandlinger om en ny lokalaftale i langdrag. I over et halvt år har stilladsarbejderne uden resultat forsøgt at få en lokalaftale.

Utilfredsheden er ikke blevet mindre efter, at stilladsarbejderne i efteråret 2018 blev pålagt at køre sammen i firmabilerne uden at få betaling for køretimerne.

– Vi arbejder spredt ud over hele landet. Så det kan for eksempel være nogle kollegaer, der skal hente en bil i Aabenraa eller Esbjerg og køre til et job i København og eventuelt samle nogle op på vejen. Det bliver jo mange timers kørsel uden løn, siger Per Hemmingsen, der er talsmand for de strejkende.

Køretid og løn

For nogle af stilladsarbejderne drejer det sig om over 10 timers ugentlig kørsel i firmabil uden at få betaling. Så der er tale om en markant forringelse.

Tidligere har det været kutyme i firmaet Persolit, at stilladsarbejderne fik løn fra det tidspunkt, hvor de satte sig ind i firmabilen. Men det er ikke nedfældet på skrift.

Derfor kræver stilladsarbejderne nu at få med i lokalaftalen, at køretiden er en del af arbejdstiden. Men det krav har firmaet indtil videre afvist. 

– Her er i den grad tale om et kardinalpunkt. Hvis vi accepterer det her, er kollegaerne jo bekymrede for, at det kan få afsmittende virkning på hele branchen, så det bliver almindelig kutyme, at vi selv skal til at betale for køretiden og på den måde arbejde gratis, forklarer Per Hemmingsen.

Udover manglende betaling for køretiden er der også en uenighed omkring grundlønnen. Her kræver stilladsarbejderne en stigning på cirka fem procent. Men ledelsens hidtidige udspil indfrier ikke det krav.

Der er tale om en meget erfaren og kompetent gruppe ansatte, der har certifikater til mange forskellige specialiserede arbejdsopgaver som for eksempel arbejde i giftige områder, højderedning, krancertifikater med mere, forklarer Per Hemmingsen. 

– Der bliver stillet meget høje faglige krav til os, og det mener gutterne jo også bør belønnes, siger han. 

Persolit Stilladser har opgaver over hele landet indenfor for eksempel industrien, byggeriet, kraftvarmeværker og giftanlæg.

Strejken blev besluttet på et stormøde i mandags i Taulov ved Fredericia, hvor firmaet har hovedkontor.

Ved at nedlægge arbejdet håber stilladsarbejderne at lægge pres på ledelsen, der igennem så lang tid har været nærmest umulig at få i reelle forhandlinger.

Strejken betyder, at alt arbejde er stoppet. Alle stilladsarbejdere er fagligt organiseret. 

Brug for støtte

Efter lang tids tomgang har der været forhandlinger mellem ledelsen og stilladsarbejderne torsdag og fredag. Ledelsen kom med et udspil, men det blev forkastet af stilladsarbejderne, der fredag besluttede at fortsætte strejken.

De anmoder om økonomisk støtte fra andre arbejdspladser og fagligt aktive til at kunne fortsætte kampen. De har allerede mistet flere dages løn og er også blevet pålagt bod på 50 eller 56 kroner per time, fordi strejken er blevet erklæret overenskomststridig. Størrelsen af boden blev hævet markant i december sidste år.

Støtte kan indbetales på følgende bankkonto: Reg.nr. 5398 kontonummer 0248463. Stllladsarbejderne kan kontaktes på mail: medarbejdere.persolit@hotmail.com.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


22. feb. 2019 - 09:11   25. feb. 2019 - 10:01

Arbejdskamp

ur@arbejderen.dk