21 Jul 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 23 °C

500 arbejdere strejker i protest

Gate Gourmet opsiger kotymer

500 arbejdere strejker i protest

Gate Gourmet har opsagt en række kotymer, der blandt andet giver 50-årige ekstra fridage. 500 cateringarbejdere har nedlagt arbejdet i protest.

Kotymereglerne, der tilgodeser ældre arbejdere i firmaet, er skrevet ned i Personalehåndbogen i Gate Gourmet. Nu har firmaet sagt kotymerne op.
FOTO: Ra Boe / Wikipedia CCA3.0
Kotymereglerne, der tilgodeser ældre arbejdere i firmaet, er skrevet ned i Personalehåndbogen i Gate Gourmet. Nu har firmaet sagt kotymerne op.
FOTO: Privat

Onsdag morgen var leveringen af mad og drikke til fly i Københavns Lufthavn gået total i stå. 

Ledelsen har bare lænet sig tilbage med ét krav: besparelser her og nu. 
Strejkende cateringarbejder

De ansatte i firmaet Gate Gourmet, der står for forplejningen af flyselskabernes passagerer, havde nedlagt arbejdet i protest over, at ledelsen vil opsige en række ansættelsesvilkår, der har været gældende i mange år - såkaldte kotymer.

– Blandt de ting, ledelsen ønsker at afskaffe, er retten til én gang pr. år at holde en ekstra uges fri med løn, hvis man er fyldt 50 år og har været ansat i firmaet i mindst 10 år, forklarer Henrik Bay-Clausen, der er formand for de strejkendes fagforening 3F Kastrup, til Arbejderen.

Strejken har bredt sig

Strejken startede tirsdag blandt 200 af de godt 500 arbejdere i Gate Gourmet. Onsdag havde strejken bredt sig og omfatter nu både kokke, cateringpersonale og chauffører, oplyser 3F Kastrup. 

– Tillidsfolkene har været indstillet på, at der kan ske ændringer, så personalepolitikken passer til virksomheden nu og i fremtiden. Ledelsen har bare lænet sig tilbage med ét krav: besparelser her og nu, siger en af de strejkende til Arbejderen.

Han ønsker at være anonym, men hans navn er avisen bekendt. 

Han understreger, at de strejkende håber, at ledelsen kommer til fornuft og tilbage til forhandlingsbordet:

– For vi elsker faktisk vores arbejde og vores kunder.

Kotymerne er skrevet ned i en personalehåndbog. Ud over at sløfte de ekstra fridage for 50-årige så ønsker ledelsen også at sætte en stopper for, at arbejdere over 55 år med mindst 10 års anciennitet kan holde tre måneders orlov med løn, blot de varsler det tre måneder forinden. Endelig ønsker arbejdsgiveren ikke længere at betale for ansattes behandlinger ved kiropraktor/fysioterapeut.

Fællesmøde og bod

Ifølge Henrik Bay-Clausen har tillidsfolkene opfordret kollegaerne til at genoptage arbejdet, men foreløbig uden virkning. Både tillidsfolkene og han selv beklager strejken, der er overenskomststridig, og de håber, at situationen bliver normaliseret så hurtigt som muligt.

Strejken blev behandlet på et fællesmøde mellem repræsentanter for arbejdsgiverne i DA og den faglige hovedorganisation LO onsdag formiddag. Mødet pålagde de strejkende at genoptage arbejdet, men det skete ikke. 

Strejken betyder, at især langdistancefly kan få svært ved at komme i luften, når de ikke får mad og drikke ombord i København.

01. nov. 2017 - 11:07   02. nov. 2017 - 11:49

Strejke

noc@arbejderen.dk