16 Jan 2021  

KBH: Ingen skyer af betydning, -6 °C

3F-medlemmer vil undgå gentagelse af OK17

Nordjyder forbereder OK20

3F-medlemmer vil undgå gentagelse af OK17

Medlemsinvolvering og aktivitet er nøgleord i forberedelserne af OK20. Det er nødvendigt, hvis OK17 ikke skal gentage sig, lyder det fra 3F Aalborg.

Murersvend Henrik Sachse er bekymret for kravet om stigende pensionsalder.
FOTO: Privat
1 af 1

Medlemmer af Murerklubben og byggegruppen i 3F Aalborg har brugt de seneste uger på at køre rundt på byggepladser for at snakke med kolleger om deres forventninger til OK20.

Det skulle jo nødig blive 2017 om igen, hvor vi endte med at rende lidt i hver sin retning.
Benny V. Jensen, 3F Aalborg

Ambitionen er at snakke med så mange som muligt inden den 27. marts, hvor forhandlerne i forbundets byggegruppe har inviteret til lokalt møde om overenskomstforhandlingerne. 

– Vi skal have folk involveret og til at tage stilling til de overenskomster, som bestemmer deres løn og arbejdsforhold. I 2017 blev vi først for alvor aktive, da forhandlingerne var ved at være slut. Det skal blive anderledes den her gang, siger Emil Olsen, formand for Murerklubben, til Arbejderen.

>>LÆS OGSÅ: "Medlemmernes aktiviteter skal holde forhandlerne til ilden"

Pensionsalder bekymrer

I 2017 blev det samlede resultat vedtaget, men i 3F - Danmarks største fagforbund - stemte 60 procent nej og 40 procent ja. Folk var rasende over overenskomstresultatet, husker Emil Olsen. Derfor glæder han sig også over, hvor godt han og de andre aktivister bliver modtaget ude på pladserne. 

– Vi har fået mange gode snakke og vil allerede inden mødet med forhandlerne have et indtryk af, hvilke krav medlemmerne mener, at forbundet skal prioritere, lyder det fra Emil Olsen.

På de pladser, hvor han selv har været ude, har særligt ét emne overskygget al snak om højere løn, arbejdstid og social dumping, nemlig nedslidning og den politisk besluttede forhøjelse af pensionsalderen.

En af dem, der har fået luft for sin bekymring, er murersvend Henrik Sachse på 37 år. Han gik i lære i 1998 og har snart været i faget i 20 år.

Nedsat arbejdstid

– Jeg kan allerede nu mærket at min krop er brugt og slidt, og jeg har svært ved at forestille mig, at jeg skal arbejde, til jeg fylder 70 år.  Selvom der er kommet flere hjælpemidler, så er arbejdet ikke blevet mindre fysisk krævende, siger murersvenden til Arbejderen og fortsætter:

– Der bliver stadig stablet mange sten i løbet af en dag. Tidsplanerne er enormt stramme. Folk arbejder stærkere og stærkere og mester vil have færre og færre folk på, fordi de vil presse priserne. 

Henrik Sachse så gerne, at det blev muligt at gå ned i tid til måske 30 eller 32 timer om ugen, hvis man har været på arbejdsmarkedet i 30 år. Men det skal være frivilligt, understreger murersvenden.

En andet spørgsmål, som nager ham, er, at sikkerhedsnettet ved arbejdsløshed eller sygdom bliver stadig ringere.

– Vi falder drastisk i indtægt, når vi ryger hjem eller bliver syge. Nogle går måske hjemme i tre eller fire perioder, og det kan mærkes med den elendige dagpengedækning, der efterhånden er.

Slut med hulemøder

Også Industrigruppen i 3F Aalborg har taget hul på forberedelserne af OK20, fortæller gruppeformand Benny Vinther Jensen:

– Det skulle jo nødig blive 2017 om igen, hvor vi endte med at rende lidt i hver sin retning. Denne gang skal vi forsøge at diskutere på tværs i stedet for at holde hulemøder for chauffører, murere, industrifolk og andre faggrupper. Vi skal finde fælles fodslaw.

Tillidsrepræsentanter fra Industrigruppen i 3F Aalborg og 3F Rymarken i Aarhus har tradition for at mødes og sammen diskutere krav til overenskomstforhandlingerne. 

– Som noget nyt havde vi i år inviteret en fra byggegruppen og transportgruppen for at give oplæg om, hvad der er problematisk indenfor deres brancher. Det har faktisk forandret nogle af kravene til industrioverenskomsten, fortæller Benny Vinther Jensen.

Forhandlere på turné

Forberedelserne til OK20 er i gang flere steder i landet. 

For en måneds tid siden kørte 30 fagligt aktive håndværkere fra de to 3F-afdelinger i Aarhus rundt på cirka 60 arbejdspladser for at høre kollegernes mening om OK20. De fik indsamlet næsten 500 postkort med ønsker til overenskomsterne.

>>LÆS OGSÅ: Fagligt aktive forbereder OK20

I går torsdag mødte byggegruppens forhandlerne de aarhusianske medlemmer, og inden udgangen af maj måned vil forhandlerne have været på besøg i mindst 13 byer.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


22. mar. 2019 - 09:41   27. mar. 2019 - 13:24

OK 2020

noc@arbejderen.dk
Medlemsmøder om OK 2020

Der ligger en plan for møder om OK20 fordelt over hele landet for medlemmer af 3F's bygge- og anlægsgruppe. På møderne deltager byggegruppens overenskomstforhandlere. 

19.3. Randers. 20.3. Holstebro. 21.3. Aarhus. 27.3. Aalborg. 28.3. Hjørring. 8.4. København. 6.5. Agerskov Syddanmark. 7.5. Kolding. 14.5. Odense. 20.5. Hillerød. 22.5. Glostrup.  27.5. Næstved og endelig den 28.5. Holbæk.

Pr. 1. januar 2019 havde 3F's bygge- og anlægsgruppe  57.451 medlemmer.

Kilde: 3F