26 Oct 2020  

KBH: Spredte skyer, 10 °C

3F kræver fyret tillidsrepræsentant i Zoo genansat

Fakler foran Zoo

3F kræver fyret tillidsrepræsentant i Zoo genansat

Hele ugen har 3F København modtaget gæsterne i København Zoo for at gøre opmærksom på, at haven har fyret en tillidsrepræsentant. Mange gæster har reageret med forargelse over fyringen og med forståelse for 3F's krav om genansættelse.

Hele ugen har 3F demonstreret foran indgangen til København Zoo med kravet om genansættelse af den fyrede 3F-tillidsrepræsentant.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

I den nu snart overståede efterårsferie er børnefamilierne valfartet til København Zoo. Det har 3F København benyttet til at forklare gæsterne om en igangværende faglig konflikt, som startede, da ledelsen i dyrehaven i august måned fyrede fire 3F'ere, herunder tillidsrepræsentanten Jesper Jakobsen. 

Tillidsrepræsentanterne er rygraden i den danske model, og vi vil ikke acceptere, at ledelsen i Zoo har fyret tillidsrepræsentanten gennem 17 år.
Tina Høegh Nielsen, 3F København

Fra mandag til i dag fredag har faglige aktivister stået foran indgangen til Zoo. De har delt godter og små vindmøller ud til børnene, mens de voksne har fået stukket en løbeseddel i hånden, der forklarer konflikten.

– Tillidsrepræsentanterne er rygraden i den danske model, og vi vil ikke acceptere, at ledelsen i Zoo har fyret Jesper, der har arbejdet i haven gennem 23 år – 17 af dem som tillidsrepræsentant, siger Tina Høegh Nielsen, der er faglig sekretær i 3F København, til Arbejderen.

Hun understreger, at det er vigtigt, at man på en arbejdsplads kan lade sig repræsentere, og at man som tillidsrepræsentant ikke skal frygte at blive fyret for at tale kollegernes sag.

>>LÆS OGSÅ: Zoo fyrer tillidsmand efter 17 år

– Vi vil ikke acceptere, at ledelsen i Zoo har fyret Jesper, der har arbejdet i haven gennem 23 år - 17 af dem som tillidsrepræsentant, siger Tina Høegh Nielsen.

Forstående gæster

De faglige aktivister er blevet godt modtaget af gæsterne i Zoo, der har vist stor forståelse for kravet om at genansætte den fyrede tillidsrepræsentant, fortæller Tina Høegh Nielsen videre:

– Vi får faktisk mange reaktioner, der går på, at man da ikke kan fyre en tillidsrepræsentant. Nogle stopper op og spørger, om de så ikke skal gå ind i haven.

– Men vi opfordrer ikke til boykot, tværtimod. Vi vil gerne have, at folk går i Zoologisk Have, men vi håber, at ledelsen finder ud af, at det her giver dårlig omtale, og at den indser, at det ikke er for smart at fyre en tillidsrepræsentant, og trækker opsigelsen tilbage.

– Vi hører også mange børn, der spørger, hvorfor der er de store flag, og hvad vi laver. Det kan forhåbentlig give nogle gode snakke om, hvad en fagforening er, lyder det fra den faglige sekretær.

3F er ikke alene

3F står ikke alene i forsvaret af den danske model og tillidsrepræsentantsystemet.

I mandags var aktivister fra HK Hovedstaden mødt op med fagforeningsfanerne.

– København Zoo ser stort på de spilleregler, som er aftalt mellem arbejdsmarkedets parter. Derfor står HK Hovedstaden naturligvis bag 3F Københavns faglige kamp, udtalte formand Christian Grønnemark i den forbindelse.

3F København har rejst en faglig sag, fordi de mener, at Jesper Jakobsen er uretmæssigt fyret.

– Man kan ikke bare fyre en tillidsrepræsentant og da slet ikke med begrundelsen, at han er 'en dårlig dyrepasser'. Jesper har været der i 23 år. Nu afventer vi en dato for et organisationsmøde mellem 3F og DE (Dansk Erhverv) forud for en faglig voldgift. Sagen ligger i forbundet, men vi forventer og håber, at der kommer en dato i næste uge, siger Tina Høegh Nielsen.

Direktør i Zoo Jørgen Nielsen ønsker ikke at udtale sig om fyringerne af dyrepasserne og deres tillidsrepræsentant.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


16. okt. 2020 - 11:46   16. okt. 2020 - 15:52

Arbejdsmarked

noc@arbejderen.dk