23 Jan 2020  

KBH: Overskyet, 5 °C

3F forsvarer tillidsfolkenes ret til at organisere

Opbakning til tillidsrepræsentanterne

3F forsvarer tillidsfolkenes ret til at organisere

Forbundsformand reagerer skarpt på kritik af 3F's dygtige tillidsvalgte. Han anerkender retten til det fri fagforeningsvalg og 3F's ret til at organisere.

– Når borgerlige politikere og medier fortsætter med at drage tvivl om selve retten til at organisere medarbejdere på danske arbejdspladser, så er vi nødt til at reagere skarpt, siger Per Christensen.
FOTO: 3F
1 af 1

Når ekspeditionsarbejdere i SAS skriver i vedtægterne for deres faglige klub, at alle ekspeditionsarbejdere i SAS skal være medlem af klubben, samt at nyansatte senest den første i måneden efter deres ansættelse skal indmelde sig i 3F Kastrup afdeling, så er det ikke i strid med foreningsfrihedsloven – eller som den hedder: Lov om foreningsfrihed på arbejdsmarkedet. 

Historien viser, at et stærkt fællesskab er et afgørende fundament for gode løn- og arbejdsvilkår.
Per Christensen, 3F's forbundsformand

"Ekspeditionsarbejdernes vedtægter gælder alene for dem, der er medlemmer af foreningen. Ikke for dem, som måtte vælge at stå udenfor," fastslår jurister i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).

Den juridiske vurdering lyder videre:

"Hvis et medlem ikke overholder en forenings vedtægter, er den eneste sanktion, at man kan blive ekskluderet fra foreningen. Så en bestemmelse om, at 'alle' skal være medlemmer af foreningen og af 3F Kastrup, er alene en politisk programerklæring, der siger noget om, hvad der er foreningens formål. Den kan ikke rette sig imod de uorganiserede, som måtte stå uden for foreningen."

Sag fra lufthavnen

Det er fagforbundet 3F, der har bedt FH-juristerne vurdere spørgsmålet i lyset af en aktuel sag i Københavns Lufthavn. 

Her er ekspeditionsarbejderne, bagagefolkene eller kuffertslæberne, som de også kaldes, kommet i vælten, fordi de har krævet, at en vikar melder sig ind i klubben og i 3F, som er den overenskomstbærende fagforening.

Det har ført til en sand mediestorm – sekunderet af borgerlige og liberale politikere, der forsøger at kriminalisere fagligt aktive og fremstille dem som kriminelle bøller, der burde spærres inde. 

Ros fra forbundet

3F's forbundsformand Per Christensen reagerer skarpt på kritikken af forbundets tusindvis af dygtige tillidsfolk. 

– Ingen kan have to meninger om, at der er frit fagforeningsvalg. Men når borgerlige politikere og medier fortsætter med at drage tvivl om selve retten til at organisere medarbejdere på danske arbejdspladser og bruger en konkret sag til at tilsværte de tusindvis af dygtige tillidsvalgte og kollegaer, som hver dag gør et fremragende stykke arbejde på 12.000 arbejdspladser, så er vi nødt til at reagere skarpt, siger Per Christensen.

Forbundsformanden mener, at historien viser, at et stærkt fællesskab er et afgørende fundament for gode løn- og arbejdsvilkår.

Klubber og lokale afdelinger støtter tillidsfolkene

Omkring 30 faglige klubber på tværs af brancher har udtalt støtte til de udskældte lufthavnsarbejdere, og det samme har flere af 3F's 65 lokale afdelingsformænd.

>>LÆS OGSÅ: Arbejdspladser bakker bagagefolk op i kamp for organisering

Martin Jensen, formand for 3F i Vejle, skriver:

"Fra 3F Vejle giver vi et kæmpe skulderklap, stor ros og respekt til de mange tusinde tillidsfolk og fagligt aktive på arbejdspladserne, som dagligt er med til at skabe vækst og fremgang i Danmark. Ligesom de hver eneste dag løser problemer og opgaver ude lokalt på virksomhederne i samarbejde med arbejdsgiverne."

Formand for 3F Aalborg, Allan Busk, var den første afdelingsformand, der var ude med fuld opbakning til de tillidsvalgte på arbejdspladserne:

"Kampen for gode løn- og arbejdsforhold starter hos jer ude på arbejdspladserne igennem organisering og et stærkt fagligt sammenhold."

3F er landets største fagforbund med 271.000 medlemmer.

Artiklen kan downloades og printes i PDF her

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. sep. 2019 - 11:03   19. sep. 2019 - 10:53

Organisering

noc@arbejderen.dk
3F i tal 2019

3F er Danmarks største fagforbund med 271.000 medlemmer.

Forbundet har 65 lokale afdelinger fordelt over hele landet.

73 procent af medlemmerne er mænd og 27 procent kvinder.

Medlemmernes er organiseret i seks branchegrupper:

  • Industrigruppen - godt 92.000 medlemmer

  • Byggegruppen - godt 57.000 medlemmer

  • Transportgruppen - knap 50.000 medlemmer

  • Den offentlige gruppe - cirka 34.000 medlemmer

  • PSHR (privat service, hotel og restauration) - cirka 26.000 medlemmer

  • Den grønne gruppe (skovbrug, gartneri og landbrug) - knap 12.000 medlemmer.

3F Ungdom har omkring 40.000 medlemmer under 31 år. Det svarer til næsten 17 procent af forbundets medlemmer. 

Kilde: 3F