05 Jun 2020  

KBH: Spredte skyer, 11 °C

3F-formand: Hele fagbevægelsen skal kæmpe for folkeskolen

Opgave for ny hovedorganisation

3F-formand: Hele fagbevægelsen skal kæmpe for folkeskolen

3F's formand Per Christensen slog i sin tale på Lærerkongressen fast, at kampen for folkeskolen er en opgave for hele fagbevægelsen.

Per Christensen på talerstolen på Lærerkongressen.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Kampen for at bevare folkeskolen som hele folkets skole er en opgave for den samlede fagbevægelse, erklærede 3F-formand Per Christensen, da han i dag tirsdag var gæstetaler på Lærerforeningens kongres i København.

Ingen kamp er vigtigere end kampen for fællesskabets skole
Per Christensen, 3F-formand

– Forstå mig ret. Kampen for folkeskolen er for vigtig til at overlade til lærerne alene, det er en fælles kamp og et vigtigt indsatsområde for den nye hovedorganisation, Fagbevægelsens Hovedorganisation. Vi skal turde være politiske, sagde Per Christensen i sin tale til de delegerede.

Han mener, at der i alt for lang tid er blevet skudt mod folkeskolen og lærerne og er dybt bekymret over en udvikling med økonomisk udsultning af folkeskolen og lukning af små skoler i yderområderne. En udvikling der betyder, at stadig flere forældre fravælger folkeskolen.

Privatisering

– Lige nu oplever vi en omkalfatring af det danske samfund, hvor der privatiseres i den offentlige sektor. På skoleområdet kan vi se, at der tilflyder privatskolerne stadig flere midler, mens det modsatte er tilfældet med folkeskolerne. Men vi skal sikre folkeskolerne som den smeltedigel, vi alle bakker op omkring, slog 3F-formanden fast.

– Vi skal slå fast, at folkeskolen ikke skal være et spareobjekt, det er den bedste investering et samfund som vores kan foretage. Det er tid til at få ro om folkeskolen og det kræver investeringer. Vi skal turde sige, at det måske betyder, at vi skal betale lidt mere i skat og hvad så, tilføjede Per Christensen.

Baggrunden for 3F's engagement i folkeskolen er helt enkel. Fagforbundets medlemmer har brug for en folkeskole af høj kvalitet til deres børn. De har ikke råd til at betale sig til dyre private løsninger. 

Derudover understreger Per Christensen også betydningen af en folkeskole der samler børn på tværs af sociale skel, etnisk baggrund og så videre. 

– Folkeskolen er den allervigtigste institution i vores samfund. Hvis vi ikke har folkeskolen, har vi ikke et ordentligt fællesskab. Det er nu, vi skal have vendt udviklingen. Have elever og lærere tilbage og sikre opbakning og tillid til folkeskolen. Ingen kamp er vigtigere end kampen for fællesskabets skole, sagde Per Christensen.

Udover samarbejdet i den nye hovedorganisation tilbyder 3F konkret Danmarks Lærerforening et samarbejde mellem de to fagforbund i kampen for folkeskolen.

3F's engagement i folkets skole er ikke af ny dato. Sidste år førte det blandt andet til, at forbundet sammen med FOA og Danmarks Lærerforening udgav bogen Fællesskabets Skole.

Ros til tale

Per Christensen høstede lange klapsalver fra de delegerede og tak fra lærerformand Anders Bondo Christensen.

– Jeg er enig i, at folkeskolen er helt uundværlig for det samfund, som vi ønsker. Som jeg har sagt før, det vil ikke være svært at nedlægge folkeskolen, men umuligt at genetablere den, sagde han.

Arbejderen talte med et par delegerede lige efter talen. De var meget tilfredse.

– Det var rigtig godt, at Per Christensen slog fast, at folkeskolen skal være for alle og er alt for vigtig til at gamble med, siger Mette Bredstrup Lauersen fra Lærerkredsen for Faxe og Vordingborg.

– Det er fantastisk med den opbakning til folkeskolen og lærerne. Det har da en kæmpe betydning med det her signal fra 3F, tilføjer Pia Jensen fra Øhavets Lærerkreds.

Lærerforeningens kongres fortsætter i morgen onsdag. På programmet er blandt andet evaluering af forhandlingsforløbet under OK18 og det videre arbejde med at sikre lærerne en arbejdstidsaftale.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


30. okt. 2018 - 12:34   31. okt. 2018 - 16:14

Lærerkongres

ur@arbejderen.dk