12 Jul 2020  

KBH: Spredte skyer, 15 °C

3F er parat til at øge presset på Tivoli Food Hall

Forbereder sympatikonflikt

3F er parat til at øge presset på Tivoli Food Hall

Der er stadig 15 stadeholdere i Tivoli Food Hall, som ikke har overenskomst. Er situationen uforandret, når Tivoli åbner for sommeren, bliver der igangsat sympatikonflikt.

FOTO: Søren Danholm Andersen
1 af 1

Medlemmer fra omkring 25 københavnske fagforeninger gennemførte fredag eftermiddag en manifestation for kravet om overenskomst på alle restauranterne i Tivoli Food Hall.

Der er ingen grund til at have ondt af restauratørerne. De er ejet af store internationale selskaber med masser af penge i ryggen. 
John Ekebjærg-Jakobsen, 3F

3F København har siden 1. februar for anden gang været i konflikt med de 15 stadeholdere i Tivoli Food Hall, der ikke har overenskomst.

Men indtil videre er der ingen udsigt til en løsning på konflikten. Derfor forbereder 3F København og den øvrige del af den københavnske fagbevægelse sig nu på at igangsætte en sympatikonflikt, når Tivoli åbner sin sommersæson omkring den 1. april.

– Det vil betyde, at restauranterne ikke vil kunne få leveret varer, få hentet skrald, få udført arbejde af håndværkere eller få gjort rent. Hvis ikke de vil forhandle overenskomst med os, er vi nødt til at gøre brug af de andre redskaber, vi har i den danske model, sagde John Ekebjærg-Jakobsen, formand for 3F København i sin tale på dagens demonstration.

Positive reaktioner på gaden

– Der er ingen grund til at have ondt af restauratørerne. De er ejet af store internationale selskaber med masser af penge i ryggen. Dem, vi skal have ondt af, er de unge, der arbejder til lav løn og under dårlige forhold uden sikring af de mest basale rettigheder. Mange ved ikke, om de skal arbejde nul eller 37 timer i næste uge. Der er også eksempler på nogle, som må arbejde 60 timer om ugen, fortalte han.

Søren Danholm Andersen

Siden 1. februar, hvor konflikten gik i gang, har der været daglige faglige markeringer ved Tivoli Food Hall. Hver fredag er det en større demonstration, mens det ugens andre dage er en mindre gruppe, der møder op med faner, bannere og deler løbesedler ud til forbipasserende. 

– Vi får mange gode snakker. Det er en fantastisk god oplevelse. Reaktionerne er helt anderledes, end da vi for nogle år siden kæmpede for at få overenskomst på Letz Sushi. Jeg tror, at historierne om kinesiske kokke og stuepiger har gjort indtryk på danskerne. Folk er rystede over, at der er den slags forhold i Danmark, sagde John Ekebjærg-Jakobsen til Arbejderen. 

Alle restauranterne inde i selve Tivoli har overenskomst. Det samme har tre restauranter i Tivoli Food Hall. Det er Espressohouse, Lobster Schack og Letz Sushi.

Offentlige støtter

Det var de offentlige fagforeninger, der stod bag dagens demonstration ved Hovedbanegården lige overfor Tivoli Food Hall.

Mange offentligt ansatte var også mødt frem, blandt andre en gruppe medlemmer af Socialpædagogerne. 

Louise Mortensen, Lea Dietrichsel og Lars Mødekjær fra Socialpædagogerne bakker op om kampen for overenskomst i Tivoli Food Hall.
Søren Danholm Andersen

– Det er en nødvendig kamp, vi kan ikke bare lade stå til, men må stå op for at alle får samme vilkår som os andre, sagde Louise Mortensen til Arbejderen.

Det var første gang, hun var til demonstration ved Tivoli Food Hall, mens de to kollegaer, hun står sammen med, har været med før.

– Det er dejligt, at vi er mange flere i dag end sidste fredag, konstaterede Lea Dietrichsel.

Alle tre husker med glæde den store opbakning, de offentligt ansatte fik fra fagbevægelsen på det private område under overenskomstkampen i 2018.

– Det gjorde en kæmpe forskel, at vi stod sammen. Kan vi fortsætte med at gøre det, kan det være, at vi kan få ændret noget, tilføjede Lea.

– Fra vores side er det ikke bare en tak for støtten i 2018. Det er også fremadrettet. At vi skal fortsætte med at styrke og udvikle vores sammenhold på tværs i fagbevægelsen, sagde Lars Mødekjær. 

Flere gange undervejs i demonstrationen var der såkaldt fanevandring. Alle de omkring 25 fagforeningsfaner blev båret over gaden, ned forbi indgangen til Tivoli Food Hall, mens der blev råbt "Tivoli Food Hall – nok er nok!"

– Vi skal lægge pres på Tivoli Food Hall og vise, at den danske model fortsat er højaktuel. Vi fortsætter kampen sammen, skulder ved skulder, understregede Charlotte von Mehren fra FOA SOSU i sin tale.

Søren Danholm Andersen

Mange af demonstranterne havde tidligere på dagen været aktive i aktionsdagen for et godt overenskomstresultat på det private område.

Det gjaldt blandt andet en gruppe malere, der havde delt løbesedler ud på Nørreport Station og nu var mødt op for at støtte kravet om overenskomst i Tivoli Food Hall.

– Vi skal støtte op om konflikten mod Tivoli Food Hall. Det med ikke at ville tegne overenskomst breder sig i alle brancher. Unge risikerer at blive fyret, hvis de kræver overenskomst. Vi er nødt til at støtte op om de unge, som er på vej ind på arbejdsmarkedet. De skal opleve, at fagforeningerne kæmper for dem, sagde Gerd Moss Christensen, der er maler, til Arbejderen.

De daglige manifestationer foran Tivoli Food Hall fortsætter, til Tivolis vintersæson stopper den 23. februar. Herefter er haven lukket ned i en god måneds tid.

Artiklen kan downloades og printes i PDF her

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. feb. 2020 - 18:24   17. feb. 2020 - 10:42

Overenskomst

ur@arbejderen.dk