17 Sep 2019  

KBH: Overskyet, kraftige regnbyger, 9 °C

3F Aalborg kræver velfærdsforliget opsagt

Samler underskrifter

3F Aalborg kræver velfærdsforliget opsagt

3F Aalborg har skudt gang i en underskriftindsamling for at få opsagt det politiske forlig, der betyder, at du skal gå senere på pension i takt med, at den gennemsnitlige levealder stiger.

70 tillidsvalgte i 3F Aalborgs afdelingsbestyrelse og branchebestyrelser står sammen om kravet om at opsige velfærdsforliget fra 2006.
FOTO: 3F Aalborg
1 af 1

Opsig velfærdsforliget nu!

Sådan lyder opfordringen fra 3F Aalborg, der i dag har startet en underskriftindsamling for kravet.

Hvis man fastholder velfærdsforliget, vil der være nogen, som dør med støvlerne på.
Allan Busk, 3F Aalborg

– Lige nu diskuterer alle partier tilbagetrækningsalder, men der er ikke tegn i sol og måne på at nogen af dem vil pille ved velfærdsforliget, der satte barren for pensionsalderen, siger Allan Busk, formand for 3F Aalborg, til Arbejderen. 

Ifølge velfærdsreformen fra 2006, indgået mellem den daværende VK-regering, Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og Radikale, stiger pensionsalderen i takt med, at den gennemsnitlige levealder stiger. Forliget blev i 2011 fulgt op af tilbagetrækningsreformen. Med velfærdsaftalen og tilbagetrækningsreformen fuldt gennemført vil der i gennemsnit kun være 14,5 år som folkepensionist, mod i dag omkring 20 år. 

>>LÆS OGSÅ: En fjerdedel af dine pensionsår forsvinder i fremtiden

Dør med støvler på

Ideen om at lave en underskriftindsamling har længe rumlet i en af landets største 3F-afdelinger, og i fredags gav 70 tillidsvalgte i afdelingsbestyrelsen og branchebestyrelserne så grønt lys for at sætte den i gang.

– Den politiske beslutning om højere pensionsalder giver ingen mening og skaber en enorm utryghed. Hvis man fastholder velfærdsforliget, vil der være nogle, som dør med støvlerne på, lyder det fra Allan Busk, der fortsætter:

– I stedet for at snakke om at udskyde tilbagetrækningsalderen, så skulle man hellere snakke om, hvordan vi får et værdigt arbejdsliv og en tilværelse, hvor man ikke skal arbejde, indtil man skal bæres fra arbejdspladsen i en kiste.

Rygtet om initiativet fra 3F Aalborg har spredt sig til andre 3F afdelinger.

Det tager vi da op

Jakob Lykke, formand for 3F Esbjerg Transport, fortæller til Arbejderen, at spørgsmålet bliver sat på dagsordenen, når de holder bestyrelsesmøde den 18. marts:

– Den politiske beslutning om tilbagetrækningsalder påvirker så mange i dagligdagen og er så vigtigt et spørgsmål, at det bliver vi nødt til som bestyrelse at forholde os til. 

For godt en uge siden var tillidsfolkene fra Industrigruppen i 3F Aarhus Rymarken sammen med kolleger fra 3F Aalborgs Industrigruppe. Det var egentlig for at snakke OK20, men ideen om en underskriftindsamling for at opsige velfærdsforliget blev luftet.

– Vi har ikke nået at vende det i vores afdelingsbestyrelse endnu, og det vil tidligst ske den 11. marts, hvor jeg tager det op på bestyrelsesmødet, fortæller Industrigruppens formand Susanne Ovy Petersen til Arbejderen og fortsætter:

– Men de tillidsfolk fra gruppen, der var med til den faglige konference, gav udtryk for deres sympati med forslaget, og de syntes, det var en god idé at lægge pres på politikerne for at få opsagt velfærdsforliget.

Døde, syge eller på offentlige ydelser

Heller ikke i den anden 3F-afdeling i Aarhus – Transport, Logistik og Byg – har afdelingsbestyrelsen forholdt sig til kravet om at opsige velfærdsforliget.

– Men det kunne da meget vel være noget, vi kom til at tage stilling til, siger afdelingsformand Peter Bæk til Arbejderen.

3F Transport, Logistik og Byg holder også bestyrelsesmøde den 11. marts.

Med 272.628 medlemmer per 1. januar i år er 3F Danmarks største fagforbund. 3F har tidligere lavet en undersøgelse, der viste, at hvert fjerde medlem ikke var på arbejdsmarkedet længere, når de fyldte 60 år. De var ifølge undersøgelsen døde, syge eller på offentlige ydelser.

Du kan skrive under HER

Så støtter du 3F Aalborgs krav om, at der skal findes en ny model for pensionsalderen, så alle danskere uanset job og uddannelse får mulighed for en værdig alderdom.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


01. mar. 2019 - 12:44   29. apr. 2019 - 11:11

Pensionsalder

noc@arbejderen.dk
Tilbagetrækningsreformen
  • Den såkaldte tilbagetrækningsreform blev aftalt i foråret 2011 mellem VK-regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale. Men aftalen hæves folkepensionsalderen med et halvt år om året fra 2019 til 2022, så folkepensionsalderen vil være 67 år i 2022. 
  • Efterlønsperioden forkortes fra fem til tre år gradvist fra 2018-2023, ved at hæve efterlønsalderen.

  • Nedslidte kan få seniorførtidspension, når de har mindre end fem år til folkepensionen. Der stilles samme krav til tabt arbejdsevne som for ansøgere til førtidspension

  • Ifølge velfærdsreformen fra 2006, indgået mellem den daværende VK-regering, Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og Radikale, skal pensionsalderen hæves fra 67 til 68 år i 2030. Og pensionsalderen skal fortsat stige indtil en folkepensionist i gennemsnit kun har 14,5 år tilbage at leve i.

Du kan læse mere om tilbagetrækningsreformen her