26 Jan 2020  

KBH: Overskyet, dis, 4 °C

165 dumping-sager afsløret på under et år

Succes i København

165 dumping-sager afsløret på under et år

Københavns Kommune har på blot ni måneder afsløret 165 sager om snyd med løn, pension, feriepenge eller overarbejdsbetaling.

Fagligt aktive har haft et særligt øje til Amagerforbrændingen i løbet af 2018. Her har arbejdet masser af underbetalte udenlandske håndværkere.
FOTO: Privat
1 af 1

Siden Københavns Kommune i januar 2018 oprettede sit eget indsatsteam og en hotline, hvor borgere kunne melde mistanker om snyd, er der i årets første tre kvartaler afsløret 165 sager om sjusk med løn- og arbejdsforhold hos firmaer, som kommunen samarbejder med. Det skriver DR P4 København.

Der skal være helt tydelige konsekvenser for virksomheder, der blæser på reglerne, hvis man skal bekæmpe social dumping.
Carsten Bansholm Hansen, 3F BJMF

Indsatsteamet har således fundet social dumping i 66 procent af de undersøgte sager. Det er væsentlig mere end i 2017, hvor et privat firma kun fandt social dumping i 5,5 procent af de undersøgte sager.

David Salomonsen, CSR-chef i Københavns Kommune, forklarer den markante stigning med, at der foretages mange fysiske besøg på arbejdspladserne.

Tilfredshed i 3F

Konstitueret formand i 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF), Carsten Bansholm Hansen er glad for, at flere virksomheder bliver kontrolleret for social dumping.

– Der skal være helt tydelige konsekvenser, når virksomheder blæser på de danske regler for løn og arbejdsforhold, hvis man skal bekæmpe social dumping, siger han til DR P4 København.

Kommunal udbudspolitik

Arbejdsgiverne i Dansk Byggeri peger på kommunernes ansvar. Erhvervspolitisk direktør, Torben Liborius, mener, at kommunerne kan gøre mere for at komme social dumping til livs allerede i udbudsprocessen med bygge- og anlægsopgaver.

– Når kommunerne modtager tilbud, skal de vælge ud fra andre parametre end bare den laveste pris. For det sender et signal til markedet om, at man skal være billigst. Og så kan nogen føle sig fristet til at snyde, siger han til P4 København.

Langt de fleste sager, som den københavnske dumping-enhed er stødt på, drejer sig om lav timeløn, snyderi med feriepenge, pension eller overarbejdsbetaling.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. jan. 2019 - 11:23   11. jan. 2019 - 10:16

Social dumping

noc@arbejderen.dk