23 Jan 2021  

KBH: Overskyet, dis, 1 °C

100 håndværkere strejker med krav om, at alle firmaer har overenskomst

Konflikt på Amager

100 håndværkere strejker med krav om, at alle firmaer har overenskomst

Alle firmaer skal have overenskomst, og repræsentanter fra fagforeningerne skal kunne komme på pladsen, lyder kravene fra 100 håndværkere, der fredag morgen nedlagde arbejdet på byggeplads på Amager.

De strejkende står rundt om ved forskellige indgange til det store renoveringsprojekt.
FOTO: Privat
1 af 1

Her til morgen har 100 håndværkere på et stort renoveringsprojekt på Amager besluttet at gå i strejke. Det fortæller tømrersvend Jonas Brynnum til Arbejderen:

Vi vil ikke genoptage arbejdet, før der er tegnet overenskomst, og vores repræsentanter fra fagforeningerne igen kan komme på pladsen.
Jonas Brynnum, tømrer

– Der har igennem længere tid været problemer med to firmaer på pladsen, der ikke vil tegne overenskomst. De er konfliktvarslet efter alle kunstens regler, uden at det har givet noget resultat. Nu må det have en ende. Vi vil ikke arbejde på en plads, hvor der går folk uden overenskomst.

Beslutningen om at strejke blev boostet, da en forhandler fra 3F i onsdags blev nægtet adgang til pladsen.

På byggepladsen arbejder cirka 70 tømrersvende, og de startede med at holde fagligt møde, da de stemplede ind fredag morgen. De blev enige om at strejke, og hurtigt fulgte de andre håndværkergrupper på pladsen trop. Så nu omfatter strejken også stilladsarbejdere, VVS'ere, elektrikere og andre organiserede faggrupper.

– Alle har sat sig på røven. De eneste, der lige nu arbejder videre, er 6-10 mand fra NFM, der er omfattet af sympatikonflikt. De arbejder med flydespartel, og lige nu holder der en betonkanon med flydespartel, som de skal have tømt, hvis det ikke skal brænde sammen, forklarer Jonas Brynnum.

– Vi vil ikke arbejde på en plads, hvor der går uorganiserede folk, siger Jonas Brynnum (th) der her ses sammen med kollegaen Martin Hansen.
Privat

Det andet firma uden overenskomst, som stod for en tømrer- og betonentreprise, er ikke længere på projektet.

Det er tømrer- og bygningssnedkervirksomheden BGB A/S, der er hovedentreprenør på byggeprojektet. Det har stået på i omkring et års tid og drejer sig om en totalrenovering af gamle boligblokke. Al indmad er fjernet og bliver nu omdannet til blandt andet studieboliger, dagligvarebutikker og erhverv. De første lejligheder og lokaler skal stå klar til maj 2021, så der er pres på håndværkerne.

Krav fra de strejkende

– Der er ankommet en 3F-forhandler, som holder møde med byggeledelsen. Så nu må vi se, hvad der kommer ud af det, men situationen kan hurtigt ændre sig, vurderer Jonas Brynnum.

– Vi vil ikke genoptage arbejdet, før der er tegnet overenskomst, og vores repræsentanter fra fagforeningerne igen kan komme på pladsen, siger Jonas Brynnum.

Han præciserer, at han taler på vegne af sit eget sjak. 

De strejkende har ikke valgt en egentlig talsperson, men de har nedsat en gruppe på tværs af alle faggrupper, der mødes hver anden time for at opdatere hinanden og snakke om, hvordan de agerer.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. nov. 2020 - 09:38   20. nov. 2020 - 13:34

Strejke

noc@arbejderen.dk