18 Dec 2018  

KBH: Overskyet, dis, 3 °C

Er CO2 synderen?

Er CO2 synderen?

Der er delte meninger om betydningen af den globale opvarmning. Svar til Anders Bjerre Mikkelsen

Anders Bjerre Mikkelsen (ABM) skrev onsdag 28. marts en større artikel i Arbejderen om den globale opvarmning. Her hedder det, at den globale opvarmning for det første er menneskeskabt og for det andet skyldes det store indhold af CO2 i atmosfæren.

Livet har før overlevet en periode med global opvarmning, så det gør det nok også denne gang.

Endvidere at fremtiden ser sort ud for os alle sammen, hvis der ikke meget snart gøres noget radikalt imod dette. Det er naturligvis dystre fremtidsudsigter, og det er måske rigtigt - noget af det i hvert fald. Men for det første: kan man være helt sikker på, at CO2 er skyld i dette?

Det er der stadig delte meninger om, omend ABM er meget sikker i sin sag. Selv om CO2 er en drivhusgas, er der jo andre luftarter i atmosfæren som betyder noget. For eksempel ilt og kvælstof. De er måske svagere drivhusgasser, men til gengæld er der meget mere af det, tusindvis af gange mere.

Så jeg tror at dette er mere afgørende end CO2-indholdet. ABM skriver at der hvet år udledes 55 milliarder ton CO2, men atmosfærens naturlige indhold af CO2 er mange gange større, så den årlige tilførsel betyder nok ikke så meget. På længere sigt måske, men foreløbig har det næppe gjort den store forskel.

Så hvis den globale opvarmning er skyld i det gode sommervejr her i maj måned, skyldes det nok noget helt andet end CO2. Så er det en naturlig opvarmning, der finder sted ind imellem i verdenshistorien. Det er sket før.

Der har været istider og mellem-istider, og således er det stadig. Grønland har været isfrit. Der levede elefanter og næsehorn, og der var halvtropisk klima. Det er måske en fattig trøst, men sådan var det altså.

Men naturligvis er der ikke nogen grund til at gøre det endnu værre ved at tilføre CO2 i tonsvis, milliarder af tons hvert år. Hellere løse de problemer som den globale opvarmning giver anledning til så godt som muligt. Livet har før overlevet en periode med global opvarmning, så det gør det nok også denne gang.
 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. maj. 2018 - 08:07   11. jun. 2018 - 10:07

Læserbrev

af Tom Nielsen, Frederiksberg