21 Mar 2019  

KBH: Ingen skyer af betydning, 6 °C

Brecht-legenden Sonja Kehler er død

Mindeord

Brecht-legenden Sonja Kehler er død

Sonja Kehler var en af de største fortolkere af Brecht, Kurt Weill og Hans Eisler. Hun optrådte over hele Europa og var desuden tilknyttet Skuespillerskolen ved Odense Teater gennem flere år.

Sonja Kehler ved en optræden i Berlin 2012.
FOTO: Wikimedia
1 af 1

Sonja Kehler, tysk skuespiller og sanger, en af de største fortolkere af Bertolt Brecht værker, døde den 21.januar 2016 i sit hjem i Berlin. Den anden februar i år ville hun være fyldt 83 år.

Sonja Kehler blev uddannet på DDR’s teaterskole i Leipzig og fik hurtigt store Brecht stykker.

Sonja Kehler er født i 1933 i Magdeburg, året hvor nazismen kom til magten i Tyskland. Kehler gik til audition hos Brecht, men hun nåede aldrig at optræde med ham som instruktør, inden han døde i 1956. Hun blev dog en af de fremmeste fortolkere af ham som skuespiller, kabaretsanger og teaterpædagog.

Sonja Kehler blev uddannet på DDR’s teaterskole i Leipzig og fik hurtigt store Brecht stykker. Hun optrådte overalt i DDR og blev kendt som "Den syngende skuespillerinde" med en nuanceret fornyelse af Brecht. I 1967 vandt hun radiokonkurrencen "Chanson-Wettbewerb der DDR".

Specialet for Sonja Kehler blev Brecht og komponisterne, Kurt Weill og Hanns Eisler. Hun optrådte med deres teater, cabaretter, digte og musik over hele Europa både som skuespiller og visesanger. Kendte stykker var Laser og pjalter, Den kaukasiske kridtcirkel, Shen Te’s Det gode menneske fra Sezuan. Hendes spændvidde rakte dog også til roller som Enquists' Fædre og som Elisabeth Dootlittle i My Fair Lady.

Gennem mange år i diverse teatre lærte Sonja Kehler at beherske det danske sprog, og hun har blandt andet fungeret på Team Teateret i Herning, på Folketeatret i København og været tæt tilknyttet Skuespillerskolen ved Odense Teater gennem flere år. Hun fejrede over 30 års dansk jubilæum.

Mange vil huske Sonja Kehlers gribende fortolkning af sangen Den sidste turist i Europa i Lars von Triers film, "Forbrydelsens element".

Ud over at mindes hendes menneskelige kvaliteter så vil vi især mindes hendes perlerække af cd’ere med chansons og fortolkninger af Brecht, Eisler og Paul Dessau.

Sonja Kehler blev 82 år.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


02. feb. 2016 - 21:25   03. feb. 2016 - 07:53

Mindeord

Bjarne Nielsen
Anmelder