18 Dec 2018  

KBH: Overskyet, tåge, 3 °C

Karen Helveg Petersens blog

I modsætning til tidligere er der kun få benægtere af klimatruslen. Uenighederne ligger i, hvad der skal gøres. For at være populær skal omstillingen til mindre CO2-udledning helst være smertefri.
Den 15. september 2008 er mejslet ind i den kollektive hukommelse som dagen, hvor Lehman Brothers krakkede, og Bank of America overtog lukningstruede Merrill Lynch.
Margrethe Vestager står som EU’s konkurrencekommissær helt centralt i spillet om monopoler. Grænsen mellem konkurrence og monopol er flydende og kan forvaltes forskelligt.
USA er sejlet agterud i aluminiumsindustrien, ikke mindst fordi dets selskaber har insisteret på høje afkast. I 1981 fremstillede USA 30 procent af verdens ny aluminium, i 2016 var det faldet til 1,5 procent.
Efter en lang økonomisk nedtur er aktiekurserne igen på himmelflugt. Det amerikanske indeks Dow Jones er det sidste år steget med en tredjedel. Nervøsitet er fremherskende.
Zimbabwe er et ekstremt eksempel på jordspørgsmålets alvor. Mugabes magtbase var småbønder og krigsveteraner. Da han mistede hærens støtte, var det forbi.
I halvgamle dage ville man ikke så åbent sigte på indvandrere med risiko for at blive sat i skammekrogen, hvis man ikke ramte plet.
Regeringen både forstærker og svækker de igangværende konjunkturer på én og samme tid. Lettelserne i toppen forstærker bolig- og finansbobler og lægger bunden til nye kriser.
Mainstream økonomer kalder den globale kapitalisme for markedsøkonomi, hvis enæggede tvilling er frihandel. De er dygtige til at indsamle et væld af data og foreslå den samme medicin til verdens problemer.
Den Internationale Valutafond, IMF, lader som om, den indtager en blød linje over for Grækenland, mens den i virkeligheden gør det vanskeligere for landet at få støtte,

Sider

Abonnér på RSS - Karen Helveg Petersens blog