16 Aug 2018  

KBH: Overskyet, 17 °C

Jørgen Petersens blog

Der er nu indgået økonomiaftaler mellem regeringen, KL og regionerne. De forsøges italesat som nye store velfærdsforbedringer. Virkeligheden er, at de vil betyde nye nedskæringer på den kollektive velfærd.
EU-kommissionen og Parlamentet har trådt på speederen efter brexit med direkte kurs mod den stadig tættere union. Det sker med aktiv støtte fra de fleste danske medlemmer af EU-parlamentet. Danskerne står overfor valget mellem daxit eller Europas Forenede Stater.
På baggrund af de mange lækager fra banker og revisorer, anslår Niels Johannesen fra Københavns Universitet, at det er den rigeste titusindedel af befolkningen, som mest aktivt gemmer deres formuer i skattely.
IS går fra nederlag til nederlag i Syrien. 700.000 flygtninge er vendt hjem i år. Efter en lang og blodig krig er der nu mulighed for en landsdækkende våbenhvile, der kan bane vejen for en politisk løsning.
Det kom næppe som en overraskelse, at præsident Trump trak USA ud af Parisaftalen. Dermed fornægter en amerikanske præsident igen den truende klimakatastrofe og sætter den amerikanske storkapitals interesser over menneskehedens overlevelse.
Befrielsen af Aleppo i Syrien var en milepæl. For første gang i mange år var USA og dets allierede placeret på sidelinjen. Men USA forstærker sin indblanding i både Syrien og Irak. Kurderne er en brik i spillet om magten.
De riges klub – World Economic Forum – diskuterer problemer med ulighed og lav vækst. Men de problemer kan ikke løses indenfor rammerne af det kapitalistiske system – de er skabt af systemet selv.
Storkapitalen sætter den politiske dagsorden og truer både velfærd, demokrati og Danmarks selvstændighed. Magthaverne forsøger at splitte os, men der er brug for sammenhold mod monopolernes dagsorden.
Debatten om regeringens 2025-plan stritter i alle retninger. Nogle diskuterer SU, andre pensionsalder. Blandt regeringens støttepartier er fokus på topskatten, og hvor mange milliarder boligejerne skal have. Udfordringen er, at rejse en kamp imod planen i sin helhed.
Regeringen og Socialdemokraterne stod sammen, da der i sidste uge blev indgået en aftale om køb af jagerfly for 50 milliarder. Samtidig blev der indgået økonomiaftaler mellem regeringen, regionerne og kommunerne. Nedskæringerne og fyringerne fortsætter. Det er en vanvittig prioritering. Kommunisterne kræver social oprustning og militær nedrustning.

Sider

Abonnér på RSS - Jørgen Petersens blog