22 Sep 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 13 °C

Stem for klimavenlige investeringer på din pensionskasses generalforsamling

Blogs

Thomas Meinert Larsen
lektor og talsperson for 350 Klimabevægelsen i Danmark
350 Klimabevægelsen er en partipolitisk uafhængig bevægelse

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Fredag, 13. marts, 2020, 08:10:22

Stem for klimavenlige investeringer på din pensionskasses generalforsamling

Over den næste måned holder pensionsselskaberne igen generalforsamlinger, og her har medlemmerne altså igen en mulighed for at få pensionsselskaberne til at investere i grøn omstilling i stedet for at modarbejde den.

De danske pensionsselskaber har investeret milliardstore formuer i kul-, olie- og gasselskaber, som planlægger at udvinde langt større mængder af fossile brændsler, end kloden kan tåle. At vores kollektive opsparinger i den grad modarbejder den grønne omstilling er enormt problematisk.

De seneste års pres, blandt andet fra netværket AnsvarligFremtid, har ført til, at flere pensions-selskaber er begyndt at følge en grønnere kurs.

Ikke alene har disse fossilselskaber en problematisk forretningsmodel, men der er samtidig solid dokumentation for, at disse selskaber i det skjulte direkte modarbejder Parisaftalen, samtidig med at de offentligt fortæller, at de støtter den.

Dobbeltspil

At dette dobbeltspil kan finde sted, uden at danske pensionsselskaber dropper at investere i dem, er stærkt problematisk og dobbeltmoralsk. Det er derfor nu, at medlemmer af danske pensionsselskaber skal bruge deres stemmeret, når de holder deres årlige generalforsamlinger.

Og det kan bestemt nytte, at vi som individer demonstrerer vores holdninger over for pensionsselskaberne.

De seneste års pres på pensionsselskaberne, blandt andet fra netværket AnsvarligFremtid, har nemlig ført til, at flere pensionsselskaber er begyndt at følge en grønnere kurs.

Enkelte pensionsselskaber har besluttet at frasælge visse aktier i fossile brændsler, for eksempel i kul og tjæresand, men også i olieselskaber som Exxon Mobile, men der er behov for mere pres.

Over den næste måned holder pensionsselskaberne igen generalforsamlinger, og her har medlemmerne altså igen en mulighed for at få pensionsselskaberne til at investere i grøn omstilling i stedet for at modarbejde den.

Det drejer sig om følgende pensionsselskaber: MP Pension (28. marts), P+, Pensionskassen for akademikere (16. april), PJD-Jordbrugsakademikere og Dyrlæger (20. april), AP-Arkitekternes Pensionskasse (21. april) og ISP-Ingeniørsammenslutningens Pensionskasse (29. april).

Det nytter noget

Er du medlem af et af disse pensionsselskaber, så husk at stemme for klimaforslagene. Du kan enten tilmelde dig generalforsamlingen og stemme selv, eller du kan afgive fuldmagt til andre, der deltager.

Netværket AnsvarligFremtid koordinerer medlemmernes fremsættelse af klimaforslag til generalforsamlingerne. På hjemmesiden kan du finde alle oplysninger om generalforsamlingerne, de fremsatte klimaforslag og information om, hvordan du kan afgive fuldmagt.

Din stemme er vigtig for at sikre, at vores fælles pensionsopsparinger placeres mere ansvarligt, sådan at vi sikrer os, at vores opsparinger rent faktisk arbejder for at indfri Parisaftalen og ikke arbejder imod den.