07 Apr 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 14 °C

Kom til BreakForClimate 27. september

Blogs

Thomas Meinert Larsen
lektor og næstformand for 350 Klimabevægelsen i Danmark
350 Klimabevægelsen er en partipolitisk uafhængig bevægelse

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 04. september, 2019, 08:01:32

Kom til BreakForClimate 27. september

I slutningen af september vil der i hele verden blive sat fokus på kampen for klimaet under overskriften Global Week for Future. Også i Danmark vil der blive mobiliseret til en række arrangementer og klimastrejker.

Over hele verden gennemføres der en historisk klimamobilisering i form af ”Global Week For Future”, der finder sted i dagene fra 20.-27. september 2019.

Klimastrejken er de voksnes svar på Greta Thunberg og Fridays For Future's åbne brev til voksen-befolkningen og fagforeningerne om at bakke op om deres klimaopråb.

Fredag 20. september arrangeres der global klimastrejke, hvor skoleelever og studerende udebliver fra skolebænkene for at råbe de voksne og politikerne op.

Fredag den 27. september arrangeres der global klimastrejke, hvor det er de voksne, herunder arbejdstagere, fagforeninger og arbejdsgivere, som er i fokus ved arrangementerne, og i den mellemliggende uge vil der løbende være klimaaktioner.

Klimastrejken den 27. september er således de voksnes svar på Greta Thunberg og Fridays For Future's åbne brev til voksenbefolkningen og fagforeningerne om at bakke op om deres alvorlige og velbegrundede klimaopråb.

Alt sammen er tilrettelagt i netop den uge, da det er samme uge, hvor der pågår FN-klimaforhandlinger under FN's Generalforsamling den 23. september i New York – et møde, som Greta Thunberg sejler tværs over Atlanten for at deltage i.

Formålet er at opfordre til bevidstgørelse og samling af arbejdspladser og faglige fællesskaber, således som i ProfessionerForFuture, som netop er opstået i Tyskland, Sverige, England og Østrig. Og listen af disse fællesskaber vokser med TeachersForFuture, Workers, Doctors, Nurses og andre.

I forbindelse med klimaugen har eksempelvis SCANIA valgt at standse produktionen på den første klimastrejkedag og klimauddanner samtlige 52.000 ansatte over hele kloden. Tilsvarende har også den tyske fagbevægelse ver.di og den franske fagforening CGT meddelt, at den opfordrer til deltagelse i de globale klimastrejker.

Også i Danmark er der aktiviteter i flere byer, herunder København, Aarhus, Odense og Aalborg. Foreningen 350 Klimabevægelsen i Danmark og andre klimaorganisationer har taget initiativet til BREAK FOR CLIMATE, hvor vi vil vise den danske opbakning til Global Climate Strike og derfor beder alle voksne give deres frokostpause for klimaet. Det største arrangement finder sted på Ofelia Plads i København, fredag den 27. september klokken 12:00-14:00.

Her vil der under ledelse af chefredaktør ved Dagbladet Information, Rune Lykkeberg, blive holdt tale ved blandt andre journalist Jørgen Steen Nielsen, formanden for Dansk Magisterforening Camilla Gregersen, professor Steen Hildebrandt og Jens Schiersing Thomsen, Siemens Gamesa Renewable Energy.

Der vil desuden være musik ved koncertmester for DR SymfoniOrkestret, Christina Åstrand og den dansk/svenske sangerinde Josefine Cronholm med band. Under arrangementet laver vi en ”Generationskontrakt” ud fra menneskemængden på Ofelia Plads.

Derudover opfordres alle, som ikke fysisk kan komme, til at holde en ”pause for klimaet” dér, hvor de er, og sende en helt kort mail om det på demo@350.dk samt i billedform på de sociale medier med hashtag #BreakForClimate.

Til dagen er der desuden udviklet forskellige versioner af et grønt badge, der matcher FridaysForFuture og henvender sig til mange slags faggrupper. Hvis man skal bruge grafik, flyers, plakater, så kan materialet frit hentes og bruges her.

Programmet for arrangementet på Ofelia Plads kan findes her, og andre større BreakForClimate events i landet vil også blive annonceret her. Vi ses for klimaet og i solidaritet med de unge.