19 Jul 2018  

KBH: Spredte skyer, 20 °C

Giv os et arbejde vi kan leve af!

Blogs

Sascha Madsen
Talsperson for FOA Ungdom
Født i 1991. Uddannet pædagogisk assistent.
Blogindlæg af Sascha Madsen

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Mandag, 24. april, 2017, 16:40:07

Giv os et arbejde vi kan leve af!

Atypiske ansættelser og minijobs udhuler løn og arbejdsforhold og baner vejen for Working Poor i Danmark. Det øger uligheden på arbejdsmarkedet, og når arbejdslivet slutter. Lad os stå sammen og sige fra.

Vi hører gang på gang politikerne sige, at vi skal have flere i arbejde.

Og selvfølgelig skal vi da det. Men politikerne er åbenbart ligeglade med, hvilke vilkår vi skal arbejde under – bare vi arbejder!

Lad os stå sammen, og sige NEJ TAK til atypiske ansættelser.

Inden for især den offentlige sektor, er atypiske ansættelser blevet mere og mere populære for arbejdsgiverne. Altså ansættelser, hvor man blandt andet ansætter folk på kontrakter, hvor de har mindre end otte timer om ugen i såkaldte minijobs! Arbejdsgiverne påstår, det er mere fleksibelt.

Ja, fleksibelt for arbejdsgiverne – men når de laver ansættelser på max otte timer om ugen, så medfører det rigtig mange konsekvenser. Vi oplever forringelse af vores rettigheder og arbejdsvilkår. Dårligere mulighed for kompetenceudvikling. Og så får det selvfølgelig også store konsekvenser for den løn, man får udbetalt, som er så lav, at man i værste tilfælde er nødt til at have tre, fire eller måske sågar fem forskellige jobs, for at kunne få økonomien til at hænge sammen hver måned.

Med andre ord – vi har fået skabt et samfund, hvor vi nærmer os tilstande som Working Poor. Et samfund, hvor vi ikke kan leve af det arbejde, der er at få, og derfor må have mere end et arbejde. Hvis vi ikke passer på, så ender det med, at Working Poor, som vi kender det fra Tyskland, for alvor får sit indtog på det danske arbejdsmarked – og det ønsker jeg bestemt ikke! Det tror jeg ikke nogen af os ønsker.

Men det er ikke det hele. For det giver altså også nogle store problemer i fremtiden. Ikke kun for os selv, men også for vores samfund. Vi får nemlig skabt nogle fantastisk fattige folkepensionister.

Fantastisk fattige folkepensionister skal forstås således: hvis jeg er ansat i så få timer, så optjener jeg altså også væsentligt mindre i pension. Det betyder, at jeg ikke kan forsørge mig selv 100 procent for min pensionsopsparing. Og derfor kommer jeg til at være en økonomisk belastning for samfundet. Jeg kommer til at skulle have økonomisk støtte i form af blandt andet pensionstillæg og ældrecheck.

Jeg bliver enormt frustreret over politikerne. Jeg bliver frustreret over, at de bliver ved at sige, at flere skal arbejde – for det skal de altså ikke for enhver pris! Det er ikke fair, at vi skal straffes for at tage et arbejde, fordi det kun er minijobs, vi kan få. Straffes for, at holde Danmark i gang – for at tage hånd om alle børnene, at yde en omsorg for de ældre borgere og at hjælpe de syge i samfundet.

Atypiske ansættelser er med til at gøre uligheden i Danmark endnu større, end den er i forvejen.
Jeg synes det er på tide, at vi får gjort noget ved problemet. At vi får sagt nej overfor arbejdsgiverne og ikke mindst politikerne! Vi vil ikke arbejde for enhver pris – vi vil have ordentlige vilkår og en løn vi kan leve af. Lad os stå sammen, og sige NEJ TAK til atypiske ansættelser.

Nyeste: Idekamp

13. jul. 2018 - 10:03
13. jul. 2018 - 08:13
12. jul. 2018 - 08:40
11. jul. 2018 - 08:12
10. jul. 2018 - 08:39
10. jul. 2018 - 08:13