03 Jun 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 11 °C

Arbejdsløshed er ikke dovenskab!

Blogs

Sascha Madsen
Talsperson for FOA Ungdom
Født i 1991. Uddannet pædagogisk assistent.
Blogindlæg af Sascha Madsen

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Mandag, 08. december, 2014, 18:50:00

Arbejdsløshed er ikke dovenskab!

Medierne puster til myterne om dovne arbejdsløse, og det er psykisk hårdt. Fakta er, at arbejdsløse gerne vil arbejde og også gerne rejse langt efter et job.

Arbejdsløse er dovne og gider ikke arbejde!

Det er den påstand, medierne for tiden tuder os ørerne fulde af. Senest i forbindelse med DR's Den dag de fremmede forsvandt. Problemet er bare, at det langt fra er alle arbejdsløse, der er dovne.

Arbejdsløse er villige til at lave næsten hvad som helst, bare de slipper for det psykiske pres, arbejdsløsheden fører med sig

De seneste tre år har jeg været mere arbejdsløs, end jeg har været i arbejde. Det er faktisk enormt hårdt! Jeg snakker ikke om hårdt på det fysiske plan, men på det psykiske. 

I den tid jeg selv gik arbejdsløs, sendte jeg hver uge tonsvis af ansøgninger - jeg søgte både opslåede stillinger og uopfordret. Hver eneste gang, jeg sendte en ansøgning afsted, var det med frygten for endnu et afslag, frygten for endnu et nederlag.

Psyken under pres

For mig har det været en stor psykisk udfordring at være arbejdsløs. Hver morgen stod jeg op med en følelse af, at jeg lige så godt kunne blive liggende i sengen hele dagen.
Og nu tænker du nok - ”jamen det er da også at være doven og ikke gide noget”. Og ja, det er det. MEN! Der er bare den detalje, at jeg rent faktisk stod op. At jeg rent faktisk kæmpede mig gennem den ene ansøgning efter den anden. At jeg rent faktisk mere end noget andet gerne ville have et job.

Prøv så at forestil dig, at du er under et hårdt psykisk pres og samtidig skal høre på mediernes evige ævl om, at ”det er jo også bare fordi, du er doven”. Hvilken effekt tror du, dét har? Mit svar er i hvert fald klart: det lægger yderligere pres på psyken!

Medier generaliserer

Jeg ved, at jeg bestemt ikke er den eneste, som har været under hårdt psykisk pres og har kæmpet for at finde et job. Jeg kender mange, som er arbejdsløse, eller for nylig har været det. Og der er ikke én eneste af dem, som IKKE vil arbejde. Tværtimod! De vil hellere end gerne arbejde og er villige til at søge alle typer job - også dem der ligger langt fra, hvor de bor!

Jeg siger ikke, at der ikke findes dovne arbejdsløse. Du vil altid kunne finde et sort får i flokken, uanset hvad debatten handler om. Men det er de få sorte får, som løber med al opmærksomheden. Og det er som om medierne - og ikke mindst familien Danmark - generaliserer og kun fokuserer på de negative historier.

Myter skal aflives

Arbejdsløshedsdebatten skal ikke føres på baggrund af fordomme og enkeltstående tilfælde som Dovne Robert. Det eneste, der kommer ud af den type debat, er mytedannelser og misforståelser. Det er på tide, at hele familien Danmark bliver gjort opmærksomme på, hvordan det rent faktisk hænger sammen: at størstedelen af de arbejdsløse er villige til at lave næsten hvad som helst, hvis bare de slipper for det psykiske pres, arbejdsløsheden fører med sig!

Nyeste blogindlæg