25 Sep 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 12 °C

Alle skal have ret til fuldtid

Blogs

Sascha Madsen
Talsperson for FOA Ungdom
Født i 1991. Uddannet pædagogisk assistent.
Blogindlæg af Sascha Madsen

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Mandag, 06. juni, 2016, 14:31:08

Alle skal have ret til fuldtid

Hvis kommunerne dropper vikarerne og i stedet tilbyder timerne til de deltidsansatte, så kunne kommunerne spare penge og de, der ønsker det, få et fuldtidsjob.

Alt for mange stillinger i de kvindedominerede fag bliver kun slået op som deltid. Det er ikke fair, at vi skal tvinges til at arbejde deltid. Tvinges til at få økonomiske udfordringer både nu og i fremtiden.

Hvordan skal man have råd til at lave en privat pensionsopsparring med en deltidsløn – når man har en masse andre faste udgifter?

En undersøgelse, foretaget af FOA, viser, at langt flere mænd får tilbudt fuldtidsstillinger frem for kvinder. Faktisk har hele 75 procent af FOA's mandlige medlemmer et fuldtidsjob – hvorimod det kun er 29 procent blandt kvinderne.

Jeg er uddannet pædagogisk Assistent, og når jeg er på udkig efter jobs, er der sjældent slået fuldtidsstillinger op. Oftest tilbydes der 28, 30 eller 32 timers ansættelse. Misforstå mig ikke – det er fantastisk, at vi har muligheden for at vælge kun at arbejde deltid, hvis man selv ønsker det.

Men hvad med os der ønsker fuldtid? Hvorfor har vi ikke mulighed for selv at vælge?

Jeg ønsker ikke en deltidsstilling, og det kender jeg rigtig mange andre, der heller ikke gør. Der er nemlig alt for mange økonomiske konsekvenser forbundet med en deltidsstilling. Konsekvenser både nu og her, men også i fremtiden.

Nu og her betyder det, at vi får en væsentligt ringere løn – en løn, som i forvejen er relativ lav!

På længere sigt har det endnu større konsekvenser. Den dag, jeg beslutter mig for at stifte familie, får det store konsekvenser for min barsel, hvor jeg kun vil få barselsdagpenge svarende til det antal timer, jeg er ansat.

Min største bekymring er dog ikke min barsel – det er faktisk min pensionsopsparing. Når man er deltidsansat, optjener man væsentligt mindre pension. 

Nogle vil måske sige: ”Du kan jo bare lave en privat pensionsopsparing”. Men hvordan skal man have råd til det, når man samtidig har en masse andre faste udgifter – og en ringe deltidsløn?

Jeg er bekymret for den udvikling, der er sket inden for de kvindedominerede fag. Deltidsstillingerne bliver jo ikke oprettet, fordi der ikke er brug for de ekstra folk. Tværtimod er der et rigtig stort behov for flere hænder.

Jeg synes ikke, det er fair, at vi gang på gang får at vide, at der ikke er økonomi til at ansætte flere folk på fuldtid – for det kan vi jo netop se, der er.

Kommunerne gør nemlig i højere grad brug af flere vikarer frem for at give de faste medarbejdere flere timer. Faktisk er kommunerne gået fra at bruge tre millioner vikartimer til at bruge fire millioner vikartimer – om året!

Så hvis kommunerne dropper vikarerne, kan de give de ekstra timer til de deltidsansatte. På den måde, kan kommunerne rent faktisk også spare penge, eftersom en vikar koster væsentligt mere i timen end en fastansat!

Fuldtidsarbejde burde være en ret. Alle skal have ret til at arbejde fuldtid – og ret til frivilligt at vælge deltid, hvis man ønsker det. Derfor siger jeg, sammen med FOA Ungdom: #FuldtidJaTak. Og vi håber, at kommunerne snart gør det samme!

Nyeste blogindlæg

Nyeste: Idekamp

Nyeste: Kultur

14. sep. 2018 - 19:05
13. sep. 2018 - 14:20
10. sep. 2018 - 15:30
30. aug. 2018 - 07:00
29. aug. 2018 - 07:08