18 Dec 2018  

KBH: Overskyet, dis, 3 °C

Skæbnetime for CETA i Strasbourg

Blogs

Rina Ronja Kari
Medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU
31 år og født på Nørrebro i København. Cand. soc. i virksomhedsledelse og organisationssekretær hos Pædagogstuderendes Landssammenslutning. Har været aktiv EU-modstander siden 2000.

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 14. februar, 2017, 10:25:05

Skæbnetime for CETA i Strasbourg

I morgen stemmer EU-parlamentet om den omstridte handelsaftale CETA. Modstanden ulmer langt ind i de socialdemokratiske rækker – og den fortsætter, også hvis parlamentet stemmer ja.

Uha – så er det i morgen ved middagstid, at EU-parlamentet i Strasbourg stemmer om CETA!

Den store handelsaftale mellem EU og Canada er blevet forhandlet i dybeste hemmelighed, og nu ligger teksten klar og skal have parlamentets godkendelse.

Hvis parlamentet godkender aftalen, kommer slaget til at stå i EU-landenes nationale parlamenter.

Der er fra morgenstunden planlagt aktioner og protester både udenfor og inde bag parlamentets tykke mure. Vi i Folkebevægelsen stemmer og kæmper også imod med næb og klør sammen med vores gruppe.

CETA vil nemlig få store negative konsekvenser for vores demokrati, velfærd og miljø.

Formålet med aftalen er at skabe færre forhindringer for handlen mellem virksomheder i EU og Canada. Det gælder for eksempel love og andre tiltag, der skal beskytte miljøet, forbrugerne og arbejderne.

CETA giver også virksomhederne mulighed for at sagsøge lande, hvis de mener, at de demokratiske beslutninger begrænser deres forventede profit.

Det kan for eksempel være lovgivning om farlige stoffer i mad og kosmetik eller kommunale regler om at købe økologisk eller sikre ordentlige løn- og arbejdsforhold på udliciterede projekter.

Disse sager skal afgøres ved en overnational domstol, som kommer til at kunne bestemme over de regler og love, som vores folkevalgte politikere har vedtaget. På den måde kan CETA underminere både vores miljø, velfærd og demokratiske selvbestemmelse.

Murbrækker for TTIP

Det lyder måske ikke så farligt, så længe der "bare" er tale om Canada. Det er jo trods alt et land, der minder ret meget om os, hvad angår beskyttelse af miljøet, forbrugerne og så videre.

Men CETA ventes på mange måder at blive brugt som en murbrækker for dens mere kendte "storebror", TTIP – verdenshistoriens største handelsaftale mellem EU og USA.

Dels fordi det vil gøre det meget nemmere at få den samme type aftale igennem anden gang, og dels fordi de amerikanske virksomheder jo bare kan oprette datterselskaber i Canada, når aftalen er på plads, så det åbner en bagdør for dem.

Derfor er det vigtigt, at vi giver CETA modstand nu.

Modstand nu

Både Kommissionen og den canadiske premierminister Trudeau er inviteret til at overvære seancen i morgen, så man må gå ud fra, at de regner med et ja!

Det er dog ikke noget, de skal tage helt for givet. Modstanden mod CETA vokser langt ind i den socialdemokratiske gruppe, så der er al mulig grund til at lægge pres på de danske MEP’er op til afstemningen.

>> Se forslag til hvordan her

Det kunne også være rigtig fedt, hvis socialdemokraternes faglige bagland lod sig inspirere af deres europæiske søsterorganisationer og var med til at lægge pres på de danske socialdemokrater.

Man kan faktisk godt rokke ved bastionerne. I Frankrig har socialdemokraterne krævet, at deres MEP’ere ændrer kurs i forhold til aftalen. Og i december afviste jeg, sammen med et flertal i parlamentets beskæftigelsesudvalg at støtte aftalen.

Kampfronterne rykker

Hvis parlamentet alligevel som ventet godkender aftalen, kommer slaget til at stå i EU-landenes nationale parlamenter. De skal nemlig hver især også godkende aftalerne. Hvis bare ét parlament stemmer nej, kan det bremse aftalen.

Derfor fortsætter demonstrationerne og aktionerne også i hele Europa.

Erfaringer fra tidligere handelsaftaler som ACTA viser, at det kan nytte at protestere.

I Danmark er Folkebevægelsen med i et nystartet initiativ, Stop CETA, som vil sætte emnet på dagsordenen med aktioner, demo’er og en underskriftsindsamling for en folkeafstemning. Det kan du læse mere om her.

Erfaringer fra tidligere handelsaftaler som ACTA viser, at det kan nytte at protestere. ACTA blev som bekendt taget af bordet efter store demonstrationer i Europa og USA. Og det er en sag med momentum i. Østrigernes kampagne for en folkeafstemning om CETA har lige samlet over en halv million underskrifter på bare en uge, og i Berlin har 80.000 været på gaden mod aftalen. Så det er bare om at komme i gang.

Jeg har i øvrigt tænkt mig at livestreame de vigtigste dele af debatten i parlamentet på min Facebook-side. Det kan man følge med i her.

Vi ses i kampen mod CETA!

Nyeste: Udland

18. dec. 2018 - 12:18
16. dec. 2018 - 08:00
11. dec. 2018 - 10:10
09. dec. 2018 - 17:40
07. dec. 2018 - 10:20

Nyeste: Idekamp