15 Nov 2018  

KBH: Overskyet, dis, 9 °C

Fire uger i lastbilens førerhus

Blogs

Rina Ronja Kari
Medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU
31 år og født på Nørrebro i København. Cand. soc. i virksomhedsledelse og organisationssekretær hos Pædagogstuderendes Landssammenslutning. Har været aktiv EU-modstander siden 2000.

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 18. april, 2017, 07:23:04

Fire uger i lastbilens førerhus

Bruxelles gør i øjeblikket klar til det næste store faglige EU-slag: Kampen om social dumping på vejene.

I næste uge har den europæiske paraplyorganisation for 3,5 millioner transportarbejdere, ETF (European Transport workers Federation), indkaldt til demonstration i Bruxelles.

Anledningen er EU-kommissionens nye vejpakke, som ventes at blive fremlagt i løbet af foråret. Pakken skal regulere forholdene omkring transport på vejene, herunder for de lastbilchauffører, der kører med varer.

Fragtfirmaerne vil med de nye regler kunne tvinge deres chauffører til at overnatte i førerhuset i tre-fire uger.

Det er en branche med massive problemer med social dumping og elendige arbejdsforhold.

I januar viste en rundspørge fra 3F og Danske Vognmænd for eksempel, at 87 procent af de adspurgte østeuropæiske chauffører i Danmark altid sover i deres lastbiler. Og næsten halvdelen har inden for de sidste uger overskredet den daglige køretid.

Markante forringelser

Vi ved af gode grunde ikke, hvordan kommissionens endelige udspil kommer til at se ud. Men ifølge ETF viser de udkast, som de har set, at det vil føre til markante forringelser.

Kommissionen overvejer blandt andet en model, som vil sætte chaufførernes ugentlige hvilepause ned til tre døgn for tre eller fire ugers sammenhængende kørsel.

Fragtfirmaerne vil med de nye regler ifølge ETF også kunne tvinge deres chauffører til at overnatte i førerhuset i tre-fire uger i træk. Og den 45-minutters pause, som chaufførerne har ret til i dag, vil blive delt op i tre korte pauser på et kvarter hver. Det er ikke meget, hvis man skal nå at slappe af og blive frisk, før man igen skal ud i trafikken.

De 60 organisationer i ETF er i stedet gået sammen om et alternativt bud på, hvordan vejpakken kan dæmme op for den sociale dumping, som EU’s regler om arbejdskraftens frie bevægelighed medfører.

Som nævnt kender vi endnu ikke kommissionens endelige udspil. Men når vi ser på tidligere erfaringer, har ETF bestemt grund til bekymring. Tænk for eksempel på, hvordan EU har gjort det ulovligt for fagforeningerne at kræve, at udstationerede udenlandske arbejdere ansættes på lige løn og lige vilkår med lokale.

Vigtige protester

I Folkebevægelsen lytter vi selvfølgelig til den bekymring. Før påske var bevægelsens udvalg af fagligt aktive på besøg hos ETF for at høre om udfordringerne, og jeg vil også sætte det på dagsordenen, når vi skal diskutere vejpakken i EU’s arbejdsmarkedsudvalg og i parlamentet.

Men virkeligheden er desværre også, at selvom det skulle lykkes at få udvalget eller parlamentet til at tage deres kritik med, er kommissionen på ingen måder forpligtet til at lytte.

Derfor er det rigtig positivt, at de europæiske transportarbejdere også er parat til at sætte handling bag ordene og finde fanerne frem for at lægge pres på politikerne.

Jeg håber, at fagbevægelsen i Danmark også vil være med.

Stop social dumping! Fra Folkebevægelsens faglige udvalgs besøg hos det europæiske transportarbejderforbund ETF tidligere på måneden.

Nyeste: Idekamp

14. nov. 2018 - 08:56
14. nov. 2018 - 08:48
13. nov. 2018 - 08:42
13. nov. 2018 - 08:37
13. nov. 2018 - 08:20
13. nov. 2018 - 08:19
13. nov. 2018 - 08:07