19 Jan 2021  

KBH: Overskyet, tåge, 2 °C

Hvad tænker de på inde på Christiansborg, når de tænker

Blogs

Rikke G. F. Carlsson
Formand for Kommunistisk Parti i Danmark
Valgt som formand for KPiD i juni 2018. Har været medlem af partiets landsledelse de sidste 25 år. Opstillet en række gange som kandidat for kommunisterne ved regions- og kommunalvalget.
Blogindlæg af Rikke G. F. Carlsson

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 14. juli, 2020, 08:11:19

Hvad tænker de på inde på Christiansborg, når de tænker

Alle på overførselsindkomst får nu 1000 kroner af staten. 1000 kroner er ikke meget efter fire måneders coronakrise, der for mange udsatte har været ensbetydende med isolering, afsavn og angst.

Mange af os er blevet belønnet, afsløret eller har fået en ”fornuftig” undskyldning for, at vi er blevet total syltet i disse coronakrise-tider. Men vi kan jo tåle det. Vi er jo vant til det. Tænk at nogen overhovedet huskede os?

Spræng lænkerne, sprit hænderne, knyt dem og kom ind i kampen. Der er meget der skal laves om.

Nogle vil ydmygt modtage 1000 kroner fra staten (os selv) fordi vi er på overførselsindkomst. 15. juni forhandlede de sig frem til dette og Enhedslisten var stolt, lige så stolt som da de troede, at deres hjælpepakkeforlig undgik firmaer i skattely, eller over affaldsforliget der privatisere vores affaldsproblemer.

Nå, det var ikke dem, jeg vil skrive om. Bare konstatere, at der ikke er nogle partier i Folketinget, der afslører eller forsvarer os, der er ofre for det storhullede sikkerhedsnet. Ingen nævner EU's love, som vi har annekteret og som sætter rammerne for, hvad der er muligt at forlige sig frem til i dansk politik. Bare vi bruger håndsprit Skipper, så er vi med om bord.

Unormale tider

Forleden dag læste jeg om et menneske, der som begrundelse for afslag til førtidspension havde fået: Coronasituationen? Og det må vi da forstå, at folk har arbejdet hjemme og været svære at få fat på... bla bla.

Før i tiden fik man tilkendt førtidspension med tilbagevirkende kraft, det gør man ikke mere. Gælden vokser bare. Og en gensidig forsørgerpligt venter lurende i fremtiden, hvis man har partner. Det er bare det der med augmentet. Nu har de hastelovgivet på historisk kort tid en masse ting og sager, men bare ikke haft tid til at tænke på de svageste. Hvad tænker de på, når de tænker?

En af mine venner er en ung blind mand i sin bedste alder, starten af tyverne. Der var ingen mulighed for ledsagerordning, samværs aktiviteter på bostedet, eller besøg under corona. Sådan har mange udsatte haft det. Ensomheden og angsten for smitten og ekstra udgifter til levering af medicin og vare, så 1000 kroner... For fire måneder…

Og så er der fordommene. Det kom overraskende bag på staten, at de hjemløse ikke havde høj smitterate? Ja de omgås nok ikke med folk, der har været på skiferie? De er hjemløse, ikke dumme.

Faktisk skal de være en form for revisorer for at modtage kontanthjælp. Man kræver nemlig kontrol med deres kontoudtog for at tjekke, om de har opholdt sig inden for kommunegrænsen og for at vurdere deres indkøb. Det er betingelsen, hvis du modtager kontanthjælp i dag. Glem tanken om at bruge kontanter, der skal gemmes bonner.

Agurketider

Så afslørede pressen, hvordan de gamle bliver behandlet. Rystende, men ingen nyhed. FOA har råbt om det i mange år. Jeg havde klassekammerater, hvis mødre var stolte hjemmehjælpere. Den følelse hverken belønnes med tid eller løn i dag. De fleste er tvunget ud i faget af jobcentret og præges af dårlig ledelse og et helvedes arbejdspres.

Og som Sophie Løhde (V) i sin tid sagde: ”De gamle skal jo ikke tro, de bor på hotel”. Det tror nok hverken de eller deres pårørende, at de gør. Det burde være en afsløring af de mange års nedskæringer fra politisk side, der blev afsløret. Blandt andet budgetloven, den rammer alle omsorgsområder.

Derfor blev budgetloven også midlertidigt sat ud af kraft i denne coronatid. Den burde have været fjernet totalt, ligesom ghettoloven, hvis forfærdelige konsekvenser blev endnu tydeligere med alle de nye arbejdsløse, der kom. 

Normale tider

De stærke har opsparinger, lønsikringer og ikke mindst i vores samfund – profitten. Den blev slet ikke rørt, beslaglagt, eksponeret, doneret? Næ.

Det var vores skatteindbetalte penge og vores tvangsopsparede pension, der måtte redde endnu end krise. Imens venter dagligdagens helvede for hundredtusindvis af svage mennesker, der har udsigt til tvangsarbejde, førtidspensioner, lort i bleen, manglende omsorg og støtte.

Hverdagen er ved at blive normal igen for nogle. Og for andre, ja så var der en del jobcentre der på trods af, at statsministeren lukkede alle unødvendige aktiviteter ned i starten af marts, alligevel sendte tusindvis af ledige ud i aktivering i løntilskud og virksomhedspraktikker. Så meget betyder deres helbredssituation.

Det har dokumenter fra aktindsigt hos Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, STAR, afsløret.

Nye tider

Ja, vi kunne fortsætte med mange hårde og voldsomme oplevelser, og de skal frem. Det er ikke nok at glædes over smittetallene. Ordsprog a la: ”Bare jeg har mit gode helbred”, er ikke nok.

De snart normale tider er for mange en fortsættelse af noget, der ikke burde være normalt. Det er ellers en perfekt situation, vi som samfund skal bruge til at få ryddet op i. Et samfund skal måles på, hvordan de svageste i samfundet bliver behandlet De stærke skal nok overleve.

”Hvad tænker de på inde på Christiansborg, når de tænker. De tror vist de passer en kæmpe flok får lagt i lænker,” sang John Mogensen.

Jeg siger: Spræng lænkerne, sprit hænderne, knyt dem og kom ind i kampen. Der er meget der skal laves om.

Nyeste: Idekamp