26 Jan 2020  

KBH: Overskyet, dis, 4 °C

Så er det Airbnb-tid

Blogs

Peter Schultz Jørgensen
Byplanlægger og forfatter
Har blandt andet skrevet bogen New York & kampen for byen samt artikelserien "Byen som politisk platform" i Arbejderen.
Blogindlæg af Peter Schultz Jørgensen
søn. 02. sep - 2018
søn. 24. jun - 2018
søn. 15. apr - 2018
søn. 11. mar - 2018
søn. 18. feb - 2018

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Søndag, 24. juni, 2018, 06:00:00

Så er det Airbnb-tid

EU arbejder for deleøkonomien! Airbnb kunne se, at deres lobbymillioner ikke var spildt.

Sommerferien er over os. Mange forsvinder ud i de hjemlige landskaber. Andre søger bjerge, strande og byer under andre himmelstrøg. Det er Airbnb-time!

De digitale platforme Airbnb og HomeAway har gjort det muligt for folk at leje en bolig ud på en nem og givtig måde. Og i det store format for spekulanter at rydde hele eller halve ejendomme og forvandle dem til Airbnb-hoteller.

Boligmassen bliver til boliger for turister fremfor boliger til byens borgere i en situation med boligmangel.

Airbnb, der gerne ser sig selv i fortællingen om ældre damer og flinke onkler, der lejer sofaen ud til turisten fra Italien, er big business hinsides ethvert ideal om deleøkonomi. Globalt udbyder Airbnb 4,8 millioner værelser eller lejligheder i 65.000 byer. Virksomheden er værdisat til over 30 milliarder dollars.

I april 2018 viste Airbnbs hjemmeside, at der var udbudt 20.545 lejligheder i København. Fire ud af fem var udbudt som hele lejligheder. 37,6 procent havde status som high availability, der betyder, at det kan lejes for mindst tre måneder.

Airbnb trækker så at sige værdi fra boligmassen op i skyen ved at tage 3 procent i gebyr af det, udlejeren får af gæsten. Dertil et servicegebyr på 6 til 12 procent af lejen til Airbnb. Endnu en dimension bliver føjet til kommercialiseringen af byen. Der er følgekonsekvenser.

Boligmassen bliver til boliger for turister fremfor boliger til byens borgere i en situation med boligmangel.

Turister kan betale en højere husleje, fordi de kun skal opholde sig der et par dage, og er derfor med til at presse lejepriserne i vejret i byer med svag lejeregulering.

Strømmen af turister går mod de historiske centre, som markedsføres af turismeorganisationer. I for eksempel Barcelona er beboerne ikke blot presset ud af deres boliger. Deres butikker bliver til souvenirshops, og pladserne, deres dagligstuer, bliver overtaget af turister – nye hver dag – der ændrer deres karakter og formål.

Befolkningstallet falder. I Firenze er hver fjerde lejlighed udbudt hos Airbnb. I Madrids center er der forsvundet 15.000 beboere siden 2005. I Barri Gòtic i Barcelona er befolkningstallet faldet fra 27.470 i 2006 til 15.624 i 2015. 63 procent af befolkningen er 'flydende' beboere. Det er ikke blot gentrificering, men en tømning af det historiske center.

Endelig ændrer denne form for udlejning opfattelsen af, hvad det vil sige at bo, når ens bolig bliver en vare. For nogle med en dårlig økonomi kan en Airbnb-udlejning betyde, at de kan blive boende i deres lejlighed. Det er heller ikke her, det største problem ligger, men i den systematiske udnyttelse. I New York anslår myndighederne, at 72 procent af AirBnb-udlejningerne er ulovlige.

I byer som Barcelona, Amsterdam, Berlin, Paris og Malaga har bystyret taget initiativ til at begrænse Airbnb-trafikken. I Danmark er boligudlejning i Airbnb-regi for nylig blevet begrænset til 70 dage, eller 100 dage, hvis kommunen giver lov. Flere byer følger trop.

Men EU arbejder for deleøkonomien! 15. juni 2017 vedtog EU-parlamentet en resolution vedrørende deleøkonomi med 510 stemmer for og 60 imod. Airbnb kunne se, at deres lobbymillioner ikke var spildt. I det vedtagne dokument som punkt 63 og 64 under 'Fremme af deleøkonomien' stod: Parlamentet "understreger, at turistbranchens deling af boliger er en fremragende anvendelse af ressourcer og underudnyttet plads..." Selv om det betyder udpresning af borgerne fra deres boliger og offentlige rum, fremturer EU-parlamentet – det ”fordømmer de reguleringer, som nogle offentlige myndigheder indfører, der forsøger at begrænse udbuddet af turistlejligheder via deleøkonomien”.

Er København ved at få et lignende problem – JA!

Nyeste: Idekamp