25 Sep 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 7 °C

Ny udfordring med mangel på uddannet arbejdskraft

Blogs

Peter Kay Mortensen
Formand for Faglige Seniorer Nordsjælland
Tidligere formand for LO Hovedstaden. Suppleant til Hovedstadens regionsråd for Socialdemokraterne.

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 01. marts, 2018, 07:00:22

Ny udfordring med mangel på uddannet arbejdskraft

Ældreområdet står overfor mange udfordringer. En af de nyeste er manglen på uddannet arbejdskraft. Det problem bør kommunerne have fokus på at løse.

Ældreområdet har igennem de senere år haft mange forskellige udfordringer. Det er måske ikke helt let at se, hvad der har været den største udfordring, men der desværre ikke udsigt til, at ældreområdet prioriteres højere, og udfordringerne bliver løst. Det gælder både når vi ser på det lokale, regionale og centrale politiske niveau.

Vi kan forvente, at der kommer yderligere pres på udlicitering af plejeområdet. 

Der var forud for det seneste kommune- og regionsvalg stor opbakning til ældreområdet fra alle politikere. Men når man ser, hvad der sker nu, så er det som om man igen, nå ja valget er jo overstået, nedprioriterer ældreområdet.

Set ud fra et økonomisk perspektiv står det klart, at den nuværende regering, godt hjulpet af Dansk Folkeparti, fortsætter den økonomiske slankekur i den offentlige sektor, samtidig med at regeringen og Dansk Folkeparti giver skattelettelser til de rige og middelklassen.

Hvad bliver nu konsekvensen af, at der fortsat skal spares i den offentlige sektor? Det vil selvfølgelig ramme ældreområdet. Vi vil se, at kommunerne ikke kan fastholde deres kvalitetstandarter i ældreplejen, og det vil få betydning for hjemmeplejen.

Besparelser

Der vil blive mindre rengøring, og der vil blive færre badedage, og mange ældre vil ikke længere få hjælp og støtte til at komme uden for eget hjem.

Det vil også ramme de ældre på vores plejehjem med færre varme hænder, med den konsekvens at flere må blive længere i sengen, inden de får hjælp til at komme op.

Kommunerne vil se efter besparelser. De vil i den kommende periode bruge millioner af kroner til konsulenter, der kan hjælpe med at finde besparelser.

Vi kan i den nærmeste fremtid forvente, at der kommer yderligere pres på udlicitering af plejeområdet. Det vil ske, til trods for, at alle undersøgelser og forskningsresultater viser, at der ikke kan spares fem flade øre ved at udlægge en plejeopgave.

Kostet dødsfald

Tværtimod kan det komme til at koste kommunerne yderligere penge, når de virksomheder, der står for opgaverne, giver op. Sagen med plejefirmaet Attendo i Nordsjælland er nærmest et skoleeksempel på, hvordan det kan gå, når en udliciteret opgave ikke gennemføres efter de aftaler, der er indgået i kontrakten mellem firmaet og kommunen.

Det har i mindst et tilfælde medført dødsfald, da plejen svigtede. Kommunen må nu hoste op med ekstra midler for at rette op på hjemmesygeplejen i Gribskov.

En af de udfordringer, som nu ser dagens lys, er manglen på uddannet arbejdskraft i plejesektoren. I takt med at antallet af ældre plejekrævende stiger, som følge af at vi lever længere, falder antallet af personer, der søger uddannelse indenfor social- og sundhedsområdet.

Det er en udfordring, som især kommunerne bør sætte fokus på og gøre en indsats for at løse. Det at få flere til at uddanne sig og få beskæftigelse inden for social- og sundhedsområdet kan i sidste ende blive en økonomisk gevinst for kommunerne og en gevinst for de ældre.

Nyeste blogindlæg

Nyeste: Idekamp

Nyeste: Kultur

14. sep. 2018 - 19:05
13. sep. 2018 - 14:20
10. sep. 2018 - 15:30
30. aug. 2018 - 07:00
29. aug. 2018 - 07:08