14 Aug 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 18 °C

De vigtige valg.

Blogs

Peter Kay Mortensen
Formand for Faglige Seniorer Nordsjælland
Tidligere formand for LO Hovedstaden. Suppleant til Hovedstadens regionsråd for Socialdemokraterne.
Blogindlæg af Peter Kay Mortensen

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 16. november, 2017, 07:32:41

De vigtige valg.

Der er under valgkampen givet et utal af løfter om flere penge til ældreområdet. De næste fire år vil vise, om der var hold i løfterne.

Tirsdag den 21. november afholdes der valg til regioner og kommuner. Når man er beskæftiget med seniorpolitiske spørgsmål, har det været tilfredsstillende at konstatere, at især ældreområdet har fået den fokus, som det har fået i denne valgkamp.

Vi skal sende et klart signal om, at der er råd til mere velfærd.

Samtlige undersøgelser viser, at vælgerne betragter ældreområdet som det vigtigste kommunale emne. Politikerne har også fået øjnene op for den store gruppe af ældre, spørgsmålet er, om det er en oprigtig interesse for ældrepolitikken eller interessen kun skyldes, at de ældre er en stor vælgergruppe med mange stemmer.

Der er under valgkampen givet et utal af løfter om flere midler til ældreområdet. Nu må de kommende fire år vise, om det holder vand.

Valg til ældreråd

I pressen kunne man høre, at der desværre kun var 2,7 procent af de opstillede kandidater, der var over 70 år. Det fik kommunalforsker Roger Buch til at komme med det synspunkt, at ældreområdet ikke ville blive prioriteret i de kommende byråd.

Jeg tror, at Roger Buch har overset, at der i de fleste kommuner også er valg til senior- eller ældreråd. Desværre har informationerne om ældrerådsvalg ikke fyldt meget i medierne. Der er ellers ændret i loven således, at valg til ældreråd kan finde sted som fremmødevalg samtidig med kommunevalget den 21. november.

I Aarhus besluttede administrationen, at valget til ældrerådet skulle foregå som digitalvalg. Det fik desværre den konsekvens, at stemmeprocenten kun blev på 18,1 procent. Det er simpelt hen ikke godt nok, og det burde i virkeligheden betyde, at valget skulle gå om, men så meget demokrati skal man måske ikke byde de ældre?

Også de steder, hvor der har været brevvalg, har der været problemer.

DF og velfærden

Det bliver nu de kommende senior- og ældreråd, der skal følge op på de løfter, der er fremsat på ældreområdet. Samtidig med at man løfter ældreområdet, skal der selvfølgelig også være plads til løft på både det sociale område som på børne- og ungeområdet.

Der bør være et løft på velfærdsområderne i samtlige kommuner. Desværre modarbejder den borgerlige regering udviklingen i vores fælles velfærd.

Senest har de med støtte fra DF og Radikale indgået en erhvervspakke, hvor der indgår skattelettelser til gavn for aktieinvestorer, og billigere sprit og nødder. Pengene tages fra de arbejdsløse og fra den kollektive trafik.

DF har ellers forsøgt at gøre meget ud af, at de vil mere velfærd frem for skattelettelser, men de gør det modsatte, når det omsættes i realpolitik.

Men holder deres ønsker om mere velfærd også kommunalt? Nej vi kan se på flere af de valgtekniske aftaler, der er indgået i flertallet af kommuner, her støtter DF de borgerlige, som modarbejder en øget velfærd.

Nu er det et valg, og det er her, borgerne skal stemme om velfærd frem for skattelettelser. Det er mit håb, at borgerne møder op på valgdagen og sender et klart signal om, at der er råd til mere velfærd.

Nyeste: Idekamp

Nyeste: Kultur