30 Oct 2020  

KBH: Overskyet, let støvregn, 10 °C

Militær provokation nær Ruslands grænse

Blogs

Pål Steigan
Redaktør, Steigan.no
Pål Steigan driver hjemmesiden Steigan.no og præsenterer sig selv således "Jeg er Pål Steigan, skribent, kulturarbejder, kommunist, kok og amatørfotograf – jack of all trades, master of none".
Blogindlæg af Pål Steigan

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 16. marts, 2017, 15:50:34

Militær provokation nær Ruslands grænse

NATO-øvelsen Joint Viking, med 8000 soldater i aktion tæt på Norges grænse til Rusland, er del af NATO's sabelraslen mod Rusland.

Den militære øvelse Joint Viking afsluttes idag, efter ti dage langs Norges nordlige kyst og kun 400 kilometer fra Norges grænse mod Rusland.

Øvelsen har inkluderet totalt 8000 soldater, hvoraf 700 var soldater fra United States Marine Corps, United States Army og britiske Royal Marines, meddeler det norske forsvar. Uanset hvad norske myndigheder måtte påstå, så er øvelsen en del af NATO’s sabelraslen mod Rusland.

Nu vil også også tyske soldater igen opholde sig langs med den russiske grænse.

På topmødet i Warszawa i 2016 vedtog NATO-landene en meget omfattende resolution, der omhandlede militær optrapning. Resolutionen indeholder hele 138 punkter, der i praksis udpeger Rusland som NATO’s hovedfjende.

I 2015 havde NATO 280 militærøvelser i Europa, nogle af dem tæt op ad Ruslands grænseområder. I 2016 var der næsten ligeså mange øvelser, og flere militære styrker rullede frem mod de russiske grænser.

På mødet for NATO’s forsvarsministre i Bruxelles den 26. oktober 2016, blev det besluttet at udstationere 4000 kamptropper i Østeuropa, tæt på den russiske grænse. Kamptropperne er frontstyrker, der skal støttes af en hurtigreagerende styrke bestående af 40.000 soldater. Det er den største militære optrapning i Europa siden højdepunktet i den kolde krig mellem USA og det daværende Sovjetunionen.

Jens Stoltenberg, NATO’s generalsekretær og Norges tidligere statsminister, sagde dengang, at tropperne vil blive udstationeret i Polen og i de tre baltiske lande. Og han gentog NATO’s parole om, at »et angreb på et medlemsland er at betragtet som et angreb på os alle«.

Meddelelserne om NATO’s tilstedeværelse i Østeuropa kom samtidigt med, at Norge besluttede sig for at etablere en nordlig militærbase for 300 amerikanske soldater. At Norge permanent har udenlandske soldater på egen jord er aldrig sket før, ikke engang under den kolde krig.

Storbritannien vil udstationere 800 soldater i Estland, fuldt udstyret med tanks, panservogne og droner. De vil blive støttet af militære afdelinger fra Frankrig og Danmark. For første gang siden nazisternes forberedelse af en invasion af Rusland, skal nu også tyske soldater opholde sig langs med den russiske grænse. De tyske soldater vil sammen udgøre en bataljon på mellem 400 og 600 soldater, og skal stationeres i Litauen. Canada og Italien har besluttet sig for at sende soldater til Letland.

Der er intet, der tyder på, at Rusland forbereder, eller skulle have en interesse i, at angribe nogle af NATO’s medlemslande. Militær optrapning, udstationering af styrker og offensive militære øvelser virker kun som provokationer overfor Rusland – og øger dermed faren for krig i Europa.

Det er dumhed, underdanighed og ansvarsløshed, der præger den norske regerings politik overfor Rusland – og hele Stortinget følger bare trop.