21 Feb 2019  

KBH: Overskyet, lette byger, 7 °C

Stop den hovedløse oprustning

Blogs

Nikolaj Villumsen
MF for Enhedslisten.
Født 1983 og BA i Historie. Medlem af Folketinget for Enhedslisten. Udenrigs- og beredskabsordfører. Næstformand i venstrefløjsgruppen ved Europarådets Parlamentariske Forsamling.
Blogindlæg af Nikolaj Villumsen

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 06. september, 2017, 07:15:49

Stop den hovedløse oprustning

Truslen fra Rusland blæses op for at gøde jordbunden for endnu mere oprustning. Det fremstår nogle gange, som om de baltiske lande vil blive invaderet i morgen. Ja, sågar som om Bornholm nu er truet.

Den anden dag fik jeg en mail fra TV2 Bornholm. De ville vide, hvilket niveau af militær oprustning der var behov for på Bornholm for, at øen kunne imødegå et russisk overraskelsesangreb.

Sandheden er, at vi er mere truede af klimaforandringer end af russisk invasion. 

Jeg må indrømme, at jeg sad lidt målløs og kiggede på mailen. Det er fuldstændig grotesk, at oprustningshysteriet er nået et niveau, hvor angiveligt seriøse medier fantaserer i en russisk invasion af Bornholm.

Tænder man for fjernsynet, eller går man på nettet, bliver man gang på gang tudet ørerne fulde om russisk aggression i Østersøen. Det fremstår nogle gange, som om de baltiske lande vil blive invaderet i morgen. Ja, sågar som om Bornholm nu er truet.

Der er for mig at se ingen tvivl om, at den russiske præsident Putin agerer aggressivt i Ukraine og Syrien. Han anser de to lande, som Ruslands interessesfære, hvor han kan bestemme.

Oprustningshysteri

Men kigger man ædrueligt på situationen, står det klart, at end ikke NATO tror, der er fare for en russisk invasion i Baltikum. Der er med andre ord tale om et totalt hysteri, der ikke har rod i virkeligheden.

Sandheden er, at vi er mere truede af klimaforandringer end af russisk invasion. Så hvorfor opstår dette oprustningshysteri, når der ikke er belæg i virkeligheden.

Når jeg kigger rundt på mine kollegaer i Folketingets forsvarsudvalg, står det klart, at mange af dem har behov for øgede militære budgetter for at betale regningen for deres indkøb af nye kampfly.

Partierne bag kampflyindkøbet påstod, at det ikke ville gå ud over velfærden. Men siden kampflyindkøbet har de selv samme partier haft travlt med at tale for en stigning i militærbudgettet til at dække deres dyre indkøb. Senest har Løkke i sit finanslovsforslag afsat 2,5 milliarder kroner, der blandt andet skal indgå i forsvarsforligsforhandlingerne.

Samtidig råber den amerikanske præsident Trump på oprustning til to procent af BNP i NATO-landene. Skal det gennemføres, vil det være en fuldstændig ekstrem oprustning i mange lande. For Danmark vil det betyde noget nær en fordobling af forsvarsbudgettet.

Trump ved godt, at han ikke får NATO-landenes militære budgetter hævet til to procent. Men han ved også, at hvis landene tvinges til blot en mindre stigning i militærbudgetterne, vil det uden tvivl betyde flere ordre til hans venner i den amerikanske militærindustri.

Vil gøde jorden

Der er med andre ord en bred kreds af partier i Folketinget og stærke internationale kræfter i USA og NATO, der ønsker at gøde jorden for, at milliarder af kroner kan blive brugt på oprustning.

I weekenden spillede forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen ud med et ønske om oprettelsen af en ny udrykningsstyrke på 4000 soldater, der skal kunne indsættes i Baltikum.

Men hverken Danmark eller Baltikum bliver mere sikre af et våbenkapløb i Østersøen. Tværtimod øger oprustningen faren for åben konflikt mellem atommagterne i NATO og Rusland.

Det er tid til at sige fra overfor den hovedløse og farlige oprustning. Vi har ikke brug for investeringer i flere våben, men for investeringer i velfærd og grøn omstilling.

Nyeste blogindlæg

Nyeste: Kultur