13 Apr 2021  

KBH: Spredte skyer, 3 °C

Kampfly eller velfærd?

Blogs

Nikolaj Villumsen
Medlem af EU-parlamentet for Enhedslisten
Født 1983 og BA i Historie. Medlem af Folketinget for Enhedslisten fra 2011 til 2019. Har været udenrigs- og beredskabsordfører samt næstformand i venstrefløjsgruppen ved Europarådets Parlamentariske Forsamling.

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 25. juni, 2014, 08:10:02

Kampfly eller velfærd?

Hvis Danmark droppede at indkøbe bare et enkelt af de planlagte kampfly, ville der blive råd til at ansætte 2170 ekstra folkeskolelærere i et helt år.

Jeg vil gerne dele en hemmelighed med Arbejderens læsere. Det er næsten en statshemmelighed. En statshemmelighed, som de danske medier – med Arbejderen som en af de få undtagelser – ikke har gravet i endnu. Men som handler om en langt vigtigere og større investering end Lars Løkkes skræddersyede underbukser.

Tro det eller lad være: Danmark er ved at købe nye kampfly for 30 milliarder kroner. Der er tale om den største offentlige investering i dette århundrede, og alligevel er der ingen, der diskuterer, om det er en klog politisk beslutning.

De fleste danskere er end ikke klar over, at milliardindkøbet finder sted. Medierne har skrevet meget lidt om den gigantiske investering. Og politikerne – fra Dansk Folkeparti til SF ønsker ikke at diskutere sagen.

Vi har akut brug for en demokratisk debat om århundredets største offentlige investering. 

Jeg vil i denne klumme løfte lidt af sløret fra den hemmelighed, som partierne bag forsvarsforliget ikke ønsker at diskutere. Kampflyene koster 30 milliarder kroner i anskaffelse – det er cirka en milliard pr. stk. – og hele 150 milliarder kroner, hvis man regner driftsomkostninger med. Partierne fra DF til SF vil altså bruge 150 milliarder kroner på militært isenkram midt i en krisetid, hvor vi konstant hører om nedskæringer på vores børn, ældre og syge.

Lad mig komme med tre konkrete eksempler på, hvad vi som samfund kunne få for prisen på bare ét enkelt kampfly:

- Hele 4.747.774 besøg fra hjemmeplejen til de ældre.

- 33 havvindmøller, der ville kunne dække Aalborgs energiforbrug i 20 år.

- Ansætte 2.170 ekstra lærere i folkeskolen i et år.

Jeg mener, at indkøbet af nye kampfly er fuldstændig forrykt. I Enhedslisten ønsker vi velfærd frem for kampfly. Jeg ønsker grønne investeringer og jobskabelse frem for militært isenkram. Jeg ønsker, at Danmark øger sin ulandshjælp frem for bomber.

Men i første omgang, ønsker jeg mig en demokratisk debat om århundredets største offentlige investering. Inden det pludselig er for sent.

Vi mangler en diskussion om, hvilket forsvar vi har brug for i fremtiden. Skal Danmark fortsat engagere sig i håbløse angrebskrige som i Irak og Afghanistan? Eller burde vi ikke i stedet finde tilbage til FN-sporet og bidrage til mere fred og stabilitet? Det mener Enhedslisten. Derfor er det ikke kampfly, vi har brug for.

Man skulle som sagt nærmest tro, at indkøbet af kampfly var en statshemmelighed. Der er stort set ikke nogen debat af, hvad Danmark skal med de fly, og hvorfor de andre partier mener, det er rimeligt at bruge 30 milliarder kroner på kampfly. De ønsker ikke at diskutere det med befolkningen.

Jeg mener vi har akut brug for en demokratisk debat om århundredets største offentlige investering, inden det pludselig er for sent og kontrakten er skrevet under.  

Nyeste blogindlæg