31 May 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 14 °C

Bekæmp fattigdom – ikke de fattige

Blogs

Nikolaj Villumsen
Medlem af EU-parlamentet for Enhedslisten
Født 1983 og BA i Historie. Medlem af Folketinget for Enhedslisten fra 2011 til 2019. Har været udenrigs- og beredskabsordfører samt næstformand i venstrefløjsgruppen ved Europarådets Parlamentariske Forsamling.
Blogindlæg af Nikolaj Villumsen

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 20. juni, 2018, 08:02:36

Bekæmp fattigdom – ikke de fattige

Aftalen, som SF, S og DF har indgået med LA's boligminister Ole Birk Olesen, betyder, at fattige smides ud af deres almene boliger, som derefter enten skal rives ned eller privatiseres.

SF, Socialdemokraterne og DF har valgt at bakke op om regeringens ideologiske korstog mod de almene boliger. Konsekvensen er, at tusinder af mennesker rundt om i Danmark nu står til at blive smidt ud af deres hjem. Og ingen aner, hvor de skal flytte hen. Det møder heldigvis modstand.

Heldigvis sker der lige nu mobilisering af lejere mod angrebet. 

Under store overskrifter proklamerede Socialdemokraterne og DF, at de havde forhindret regeringens udplyndring af Landsbyggefonden. Mette Frederiksen var sågar så kæk at udsende et brev til alle os, der bor i almen bolig, der fortalte, at angrebet på lejerne var afblæst. I stedet for at stjæle 12 milliarder kroner fra lejernes opsparede midler til renovering ville S, SF, R, DF og regeringen nu blot snuppe 10 milliarder.

Om nogen lejere blev beroligede af det budskab, ved jeg ikke. Men jeg ved, at tusinder af mennesker lige nu sidder rundt om i almene boligområder og frygter for at blive smidt på gaden.

Klapjagt på fattige

Det gælder eksempelvis i Agervang i Holbæk. Her bor mere end 1400 mennesker i et område, som regeringen har udråbt til såkaldt ”ghetto”, på grund af andelen af beboere, der er arbejdsløse og fattige.

Boligerne i Agervang er for nyligt blevet ny renoverede. Men med aftalen, som SF, S og DF har indgået med LA's boligminister Ole Birk Olesen, skal 60 procent af boligerne rives ned eller sælges til private boligvirksomheder. Kort sagt skal beboerne i Agervang smides ud, fordi de er fattige.

Det er mig fuldstændigt ubegribeligt, at SF og Socialdemokratiet kan bakke op om regeringens klapjagt på de fattige. For hvor skal beboerne i Agervang flytte hen? Det er der ingen, der aner. Virkeligheden er, at der mangler billige boliger i de danske byer. Derfor samles mange med lav indkomst i områder med lav husleje.

Der er ikke ét eneste initiativ i regeringens såkaldte ”ghettoplan”, der skal få folk i arbejde. Ikke ét. Til gengæld vil man rive de arbejdsløses boliger ned og håbe, at arbejdsløsheden forsvinder. Det er hjerteskærende dumt og liberalistisk.

I Danmark er det lykkedes arbejderbevægelsen at skabe en almen boligsektor, som sikrer billige boliger og demokratisk indflydelse. Det har været afgørende for udviklingen af vores samfund, at omkring en million danskere bor i almen bolig. Det er det, der gør, at politibetjenten og sygeplejersken stadig kan bo i de større danske byer og ikke er tvunget til at flytte langt uden for byen, som vi ser det i Paris og London.

Modstand

Det er uden tvivl om våd drøm for liberalister, som Ole Birk Olesen, at smadre den almene boligsektor. Men det skal han ikke slippe afsted med.

Heldigvis sker der lige nu mobilisering af lejere mod angrebet. Det sker i de berørte boligforeninger og i gruppen ”Almen modstand – Forsvar beboerdemokratiet!” på Facebook. 

Den modstand bakker vi op om i Enhedslisten. Vi skal have stoppet hetzen mod de udsatte områder. Det skal være slut med at pege fingre af de fattige. Det skal være slut med at forskelsbehandle og diskriminere. Vi skal bekæmpe fattigdommen – ikke de fattige.

Nyeste blogindlæg