04 Jul 2020  

KBH: Overskyet, 17 °C

Fem fingre?

Blogs

Niels-Erik Hansen
Advokat, med speciale i menneskerettigheder
Har specialiseret sig i sager om menneskerettigheder med særlig vægt på asylsager. Frivillig i Trampolinhusets rådgivning.
Blogindlæg af Niels-Erik Hansen

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Mandag, 02. september, 2019, 09:45:05

Fem fingre?

Hvis statsministeren kan give en officiel undskyldning til Godhavndrengene, må der også kunne gives en officiel undskyldning til den tvangsforflyttede befolkning i Thule. Alt andet vil være racisme.

Vi mennesker har normalt fem fingre, og derfor skal man huske, at når man peger en finger mod andre, så peger der fire fingre tilbage mod én selv.

Men har Danmark ikke tvangsfjernet Thulebefolkningen fra deres hjem for at kunne overdrage deres land til amerikanernes base? 

Nu har Trump skrevet på Twitter, at ”det liberale Hollywood er racistisk” i forbindelse med filmen ”The Hunt”. Aldrig synes billedet med de fem fingre at have passet bedre. Var det ikke Trump, der for kort tid siden udtalte, at fire kvindelige demokratiske politikere skulle “rejse hjem”, uanset at de er amerikanske statsborgere, og tre af de fire er født i USA. Tidligere har han stemplet folk, der kommer sydfra, som voldtægtsforbrydere, og sådan kan vi blive ved.

Senest har han i fuld alvor villet købe Grønland med dets befolkning! Kunne man have forestillet sig, at han havde foreslået, at USA skulle købe Canada? Nej, vel, det er jo hvide mennesker. Han foreslog denne handel, fordi Danmark har så store omkostninger ved at drive Grønland. Derfor ville han tilbyde at påtage sig “den hvide mands byrde” i værste kolonialistiske stil.

Derfor er det forholdsvist nemt at få øje på Trumps kolonialisme og racisme, der rammer tilbage på ham selv.

Men hov, når vi peger mod Trump, så er der jo også her fire fingre, der peger tilbage på os selv. Tanken om at Danmark skulle kunne sælge Grønland til USA er naturligvis absurd. Vores statsministers afvisning kunne vel ikke have været formuleret meget bedre, men giver samtidigt anledning til eftertanke.

Vi er umiddelbart afvisende overfor tanken om “dansk racisme” overfor Grønland. Men har Danmark ikke tvangsfjernet Thulebefolkningen fra deres hjem for at kunne overdrage deres land til amerikanernes base? Det “salg” skete henover hovedet på Thulebefolkningen og var uden reel kompensation.

Derfor smager fortiden da også grimt af vores kolonialisme og racisme overfor de “indfødte”. Her kan vi igen se på Trump. Naturligvis afviser han, at han på nogen måde skulle være racist – faktisk er han verdens mindst racistiske person i sin egen optik. Hans afvisning er latterlig og ynkelig. Men samtidigt er det igen en påmindelse om, hvordan alle vi andre også konsekvent afviser vores racistiske forestillinger og handlemåder som ubegrundede beskyldninger. Hvorfor er det så svært at stå ved, at der er begået en uret overfor Thulebefolkningen?

Testen synes at være, om vi er parate til at erkende ansvaret for en uret, der er overgået mennesker med fem fingre ligesom os selv. Hvis statsministeren kan give en officiel undskyldning til Godhavndrengene, må der også kunne gives en officiel undskyldning til den tvangsforflyttede befolkning i Thule. Alt andet vil være racisme.

Nyeste blogindlæg
af Karen Helveg Petersen
af Peter Kay Mortensen
af Susanna Dyre-Greensite
af Kirsten Normann Andersen
af Peter Jacques Jensen