28 May 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 6 °C

Højt tempo slider folk ned

Blogs

Morten Egede
Formand for 3F Ungdom i 2016-2017
Murersvend siden 2016. Formand for EEO - Erhvervsskolernes ElevOrganisation - fra 2015-2016 I november 2016 valgt som formand for 3F Ungdom
Blogindlæg af Morten Egede
ons. 08. mar - 2017
man. 26. sep - 2016
tir. 12. apr - 2016
tir. 05. jan - 2016

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 05. januar, 2016, 05:22:57

Højt tempo slider folk ned

Nedslidningen er stadig stor i byggebranchen. Derfor giver det ingen mening, at politikerne vil have os til at arbejde længere. Det får heller ikke flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse

Regeringen ønsker, vi skal tage en erhvervsuddannelse, men de tænker nok ikke over, at VVSeren skal ind og ligge under en bordplade og mellem to skabe for at tilslutte en opvaskemaskine, selv i en alder af 65.

Med en pensionsalder på 68 og en gennemsnitlig startalder på erhvervsuddannelserne på 24 år, så skal man slide sig selv ihjel i 48 år.

“Det er jo ikke nogen badeferie”, lyder det almindelige svar, når jeg som murerlærling bruger 10 sekunder på at tænde min smøg med en dårlig lighter, fremfor to sekunder med en lighter, der virker ordentlig.

Det tempo, der bliver forlangt ude på byggepladserne, er et tempo, hvor man på selvoppads, på parcelhuse, gerne i snit skal lægge 500 sten om dagen pr. mand - sagt på dansk betyder det - ”arbejd arbejd”.

Det tempo ender galt, simpelthen fordi folk bliver uopmærksomme. Sidste vinter fik min svend låget fra blandemaskinen over sin finger, taglæggerne falder ned fra taget med jævne mellemrum, og jeg har selv taget turen igennem stilladset en enkelt gang.

Ifølge mange af de gamle svende skal vi arbejde hurtigere nu end i gamle dage, samtidig med at vi skal blive længere tid på arbejdsmarkedet, uddanne os hurtigere og helst gerne give 12 minutter mere om dagen.

Med en pensionsalder på 68 og en gennemsnitlig startalder på erhvervsuddannelserne på 24 år, så skal man slide sig selv ihjel i 48 år. Jeg kan meget meget hurtigt sige, at det kommer ikke til at ske! Stilladserne er simpelthen for smalle, hvis vi skal have plads til rollatoren.

Alt dette snakker politikerne ikke om i deres skåltaler. Til gengæld vil de hellere end gerne bræge om, at de unge skal tage en erhvervsuddannelse. Men med de forhold vi bliver tilbudt, så forstår jeg ærlig talt godt, at en erhvervsuddannelse ikke ligefrem er førstevalget, når de unge grundskoleelever skal vælge en uddannelse i deres små beskyttede folkeskolebobler.

En uddannelse, hvor man kan stå i silende regn og mærke kulden snige sig ind på ens tåspidser, så de stikker af smerte hver gang, man tager et skridt, er bare ikke særligt attraktivt.

Det, man burde gøre for at få folk til at vælge erhvervsuddannelserne, er at lave et fleksibelt pensionssystem, lidt i retning af det, de havde i Frankrig, hvor man kunne gå på pension, hvis man havde været på arbejdsmarkedet i et bestemt antal år.

De burde også bruge revalideringen langt bedre og noget tidligere, end man kan i dag. Så kan man skifte til noget mindre fysisk nedslidende nemmere end i dag, og før man er så smadret, at rollatoren skal med på stilladset.

Det ville være at vise respekt for både de gamle, der er slidt ned, og de unge, som skal vælge deres uddannelse til. Vores samfund skriger jo så meget efter faglærte.

Nyeste: Idekamp