11 Dec 2019  

KBH: Spredte skyer, 4 °C

Tryghed er afløst af større ulighed

Blogs

Mona Striib
Mona Striib, Forbundsformand FOA

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 27. november, 2018, 05:46:56

Tryghed er afløst af større ulighed

Det er gået stærkt ned af bakke med det danske velfærdssamfund, hvor utryghed og ulighed breder sig. Tiden er inde til at sige fra overfor kursen på Christiansborg.

Der er rigtig meget på spil i disse år og i min optik gælder det om at stå sammen, når vi skal værne om de goder, mange generationer før os har kæmpet for. Vi skal minde hinanden om, at intet kommer af sig selv, og at der stadig er mange gode grunde til at finde sammenholdet og kampgejsten frem igen.

Det er på høje tid at bede befolkningen om hjælp til at sige fra overfor Christiansborgs farlige kurs

Vi bor i et lille smørhul i verden, et smørhul hvor fælles velfærd har været et kendetegn, som vi har kunnet være stolte af, et smørhul hvor vi havde som mål at mindske ulighed. Et samfund hvor der var sammenhængskraft. Et samfund hvor den danske model har skabt et bæredygtigt arbejdsmarked.

Men venner… det smuldrer… og det smuldrer meget hurtigt.

Skattelettelser i stedet for velfærd

Finanskrisen og den efterfølgende økonomiske krise satte en helt ny dagsorden for velfærdssamfundet…. Vi havde ikke længere råd, lød det… og det er i den grad blevet til en rutchetur ned af bakke for velfærden og de, der har fået lov til at betale prisen, er de svageste og mest sårbare borgere…. Vi skulle jo have plads til skattelettelser, mente et flertal på Christiansborg.

Krisen er vendt til vækst og fremgang, men det politiske flertal har ikke ændret på melodien for vores fælles velfærd.

Reform på reform har fjernet den engang så velkendte tryghed. Man vidste, at der var hjælp at hente, hvis man blev ramt af ledighed, hvis man blev syg, eller hvis man helt eller delvist mistede sin arbejdsevne.

Det er ikke længere tilfældet for alle. Det er mildest talt ikke et kønt syn.

Vi kan i FOA mærke, hvordan det rammer medlemmerne. Sager om sygedagpengestop eksploderer, mennesker som du og jeg bliver ramt af ledighed, får varige skader, er syge… og beskeden er alt for ofte…. Du kan sikkert godt finde et arbejde med skånehensyn…. Du er for syg til dagpenge, men ikke syg nok til revalidering, fleksjob, førtidspension… Du må klare dig selv. Alt for mange ender på kontanthjælp eller værre endnu…helt uden forsørgelsesgrundlag.

Fagligheden under pres

Vores før så trygge samfund er på vej ned af en glidebane.

Siden 2009 har de økonomiske vilkår for at levere velfærd med god kvalitet gjort det umuligt at få enderne til at nå sammen.

I stigende grad fortæller FOA's medlemmer om dage, hvor de går hjem med oplevelsen af ikke at kunne levere det, der er behov for. Det gælder hvad enten de arbejder som teknisk servicemedarbejder, på et ældrecenter eller i hjemmeplejen, i en daginstitution eller et kommunalt køkken. Personalet fortæller, at de bliver nødt til at slukke for den faglighed, de er uddannet til. Det påvirker både det fysiske og psykiske arbejdsmiljø. Og grænsen er nået. 

Nok er nok…. Det er på høje tid at bede befolkningen om hjælp til at sige fra overfor Christiansborgs farlige kurs.

Nyeste blogindlæg