25 Feb 2021  

KBH: Spredte skyer, 5 °C

Arnes pension

Blogs

Mads Bilstrup
Formand for Dansk Socialrådgiverforening
Uddannet som socialrådgiver i 1992. Aktiv i fagligt arbejde i over 20 år.
Blogindlæg af Mads Bilstrup

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 27. august, 2020, 09:08:15

Arnes pension

Regeringens udspil om tidlig pension til dem, der har været længe på arbejdsmarkedet, er et skridt i den rigtige retning. Men stigningen i pensionsalderen bør stoppes, ligesom der skal investeres i et godt arbejdsmiljø.

Så kom det – regeringens længe ventede udspil om tidlig pension til dem, der har været længe på arbejdsmarkedet.

Det skal ikke være sådan, at de mennesker, der i dag er unge, først kan gå på pension, når de fylder 75 eller senere. 

Fra en socialrådgivers faglige synsvinkel er udspillet et godt skridt på vejen hen imod en mere værdig tilbagetrækning.

Uanset hvem, man er, bør man have mulighed for at trække sig tilbage og nyde alderdommen, før man er slidt ned. Derfor er det også et godt første skridt at give de primært ufaglærte i nogle af de fysisk hårde job, som udspillet retter sig imod, og som statistisk set ikke får lige så mange år på pension som mange andre, en håndsrækning.

Et godt udspil

Vi kender dem fra vores hverdag som socialrådgivere: Mennesker, der fra en tidlig alder har måttet tage piller for at holde til smerterne fra de mange tunge og akavede løft. Derfor er det et godt udspil.

Der er selvfølgelig stadig en lang række udfordringer, som udspillet ikke løser, men jeg ser det som et godt skridt på vejen hen imod bedre vilkår for alle lønmodtagere – en første erkendelse fra politikerne af, at vi har store problemer på arbejdsmarkedet, der slider folk ned, både fysisk og psykisk.

Socialrådgiverne er Danmarks mest stressede faggruppe, og andre offentligt ansatte mærker også presset for at løbe stadig hurtigere. Det er vi nødt til at gøre op med!

Politikerne skal have modet til at investere i det sociale arbejde og et godt arbejdsmiljø. Vi skal have ordentlige seniorordninger, rimelige sagstal, plads til faglighed, kompetenceudvikling og meget andet.

Stop for stigende pensionsalder

Endelig håber jeg, at politikerne vil stoppe stigningen i pensionsalder. Det skal ikke være sådan, at de mennesker, der i dag er unge, først kan gå på pension, når de fylder 75 eller senere. Det vil også udhule Arne-udspillet, for selvom nogle får lov til at gå fra lidt tidligere end ellers, vil deres pensionsalder også stige.

Vi har i Danmark i forvejen en meget høj pensionsalder sammenlignet med resten af verden, den skal ikke stige yderligere. I stedet bør politikerne skabe rammerne for det gode arbejdsliv – så er jeg sikker på, mange mennesker selv vil vælge at fortsætte med at arbejde efter pensionsalderen.

Nyeste: Idekamp